2019. november 21.

5 mentőöv, hogyan éld túl a Black Friday-t!

5 mentőöv, hogyan éld túl a Black Friday-t!

 

Ez már a sokadik év, hogy nálunk is megjelent a Black Friday, amely természetesen „szuperjó ajánlatokkal”, leértékelésekkel csábítgatja a vásárlókat, köztük a gyerekeket is. Bár sokan nem szeretik, sőt egyenesen megtévesztésnek tartják, ha tudatosak vagyunk, tényleg kedvező áron juthatunk hozzá akár a karácsonyi ajándékokhoz is. Mi senkit nem biztatunk arra, hogy ilyenkor egy plázába merészkedjen, ezért is jó, hogy a Játéktengernél online, idegőrlő sorban állás nélkül rendelhető meg minden. Csak aztán vigyázzunk, nehogy elcsenjék a gyerekek a bankkártyánkat!

Íme néhány tipp, hogyan tudod a javadra fordítani ezt az eseményt:

 

Készíts listát!

Ha előre tudod, mi az, amire szükségetek van, illetve amit a gyerek tényleg szeretne, akkor nem veszel meg valamit csak azért, mert ez most „kihagyhatatlan ajánlat”. A listakészítés már csak azért is remek ötlet, hogy elkerüld az „Anyaaa! Ez kell nekem, akár mi is ez” – felütésű kellemetlen szituációkat. Ülj le inkább a gyerekkel, és készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyekre nagyon vágyik, és azokról, amelyekre tényleg szüksége van. Tényleg vágyik a So Slime óriás vödörre, vagy már a nagyiék is vettek neki kétfélét, ezért inkább most egy Activity társas lenne jó a régi helyett, amit kölcsönadtunk egy osztálytársnak, és soha nem láttuk viszont. Segíts neki annak megértésében, mennyi összeget tudtok erre rákölteni, így pénzügyi tudatosságot is tanulhat.

Vásárolj online!

A tolongó tömeget az üzletekben még a legbékésebb zen mester is nehezen fogadná el, te sem fogod tudni, ezért a legjobb, ha az otthonod kényelméből vásárolsz. Persze az internet is bármikor megszakadhat és a géped is lefagyhat, miközben mindent megteszel a Cool Maker KumiKreator karkötő készítő levadászásáért, de erre sokkal kevesebb az esély, mint a kígyózó sorokra a kasszák előtt.

Mielőtt vásárolsz, tudakolódj

Mindent tudj meg az adott játékról, mielőtt a kosaradba tennéd. A Játéktengernél minden fontos részletet elárulunk a játékokról, azt is, hogy mi van a dobozban, ahogy azt is, hány éves kortól ajánljuk az adott játékot. Az online vásárlásban az is jó, hogy a fizetés előtt bármikor lehetőséged van meggondolni magadat, kicserélni a játékot, tovább böngészni az oldalon. A keresőben pedig könnyen rálelsz arra, amit keresel, nem kell a polcok között órák hosszat rád melegedett nagykabátban bóklásznod, hogy kiderüljön, már rég kifosztották az adott játékot.

Ne légy türelmetlen

A Black Friday a legtöbb helyen már nemcsak egy napot jelent, ahogy nálunk sem: a Játéktengernél egy hét áll rendelkezésedre, hogy a jobbnál jobb akciók között válogass. Nem kell azonnali döntést hoznod semmiről, bár igaz, lehet jobb mielőbb megtenni, ha sok apróság rágja otthon a füledet például egy Pets Alive Boppi névre hallgató interaktív táncoló lámáért.

Aludj rá egyet!

Nagymamáink mondták, és nem véletlenül. Ilyenkor ugyanis az agyunk feldolgozza az előző napi események mintázatát, újraéli, eljátszik vele, hogy minden leülepedjen, a helyére kerüljön. Ahogy már írtuk, ha tetszik neki egy játék, nem muszáj azonnali döntést hozni. Egyszerűen csak kérjük meg rá, hogy aludjon rá egyet, hogy kiderüljön, valóban szeretné-e. Így megtanul késleltetni, kontrollálni az impulzusait, és tudatos döntést hozni.

 

10 vicces tény a Black Friday-ról

  • Félreértés ne essék, ez nem a legforgalmasabb vásárlási nap az évben. Az első helyet a Karácsony előtti szombat bitorolja.
  • A Time magazinban megjelent 2009-es cikk szerint a „fekete péntek” kifejezést először az 1960-as években használták philadelphiai újságok arra utalva, hogy Hálaadás után óriási tömeg tolongott az áruházakban.
  • A jelenlegi Black Friday kifejezést először az 1990-es években használták arra, hogy ha a kiskereskedők elérik a jövedelmező bevételt, akkor azt fekete tintával jegyzik fel, ha üzletük veszteséges, akkor pedig pirossal.
  • A legjobb ajánlatokat nem feltétlenül ilyenkor teszik az üzletek, a legtöbb elektronikai terméket például november elején értékelik le, sőt állítólag a karácsonyi dekorációhoz november 22-én lehet a legjutányosabban hozzájutni, ekkor akár 23 százalékos kedvezményeket is találunk. Amerikában a játékok vásárlásának legkedvezőbb ideje a Hálaadás előtti nap.
  • A vásárlók ilyenkor átlagosan 2,5 órát állnak sorban az üzletekben!
  • Egy átlagos amerikai vásárló 2016-ban akár 900 dollárt is elkölthetett ezen a napon.
  • A Black Friday az elmúlt évtizedekben csak egyszer volt veszteséges, 2008-ban, a nagy gazdasági válság idején.

Ti kihasználjátok a Black Friday kedvezményeket?