2019. november 19.

Leghíresebb tündérek a történelemből

Leghíresebb tündérek a történelemből

 

A tündérek a legváltozatosabb lények a világon: van közöttük vicces és ragyogó, de egészen sötét és veszélyes is, kicsi és nagy, szárnyas és szárnyatlan. Ezek a varázslatos lények számos legendában, szóbeli népi hagyományban és művészeti alkotásban feltűntek, és ma már az olyan gyerekjátékokban is, mint például a My Fairy Garden tündérkertes játékai. Nézzük, kik a legérdekesebb tündérek a történelmünk során.

 

Tündér keresztanya (Hamupipőke)

A Hamupipőke az egyik legismertebb varázsmese a világon, számos változata van világszerte, és persze nem mindegyikben szerepel tündér, van, amelyikben például galambok segítenek neki. A legismertebb verzióban azonban feltűnik a Tündér keresztanya, aki annyira jóságos, hogy kortól függetlenül mindannyian eljátszunk a képzelettel, milyen jó lenne, ha a mi életünket is támogatná egy ilyen kedves lény.

A kék tündér (Pinocchio)

Ő az, aki teljesíti Pinocchio kívánságát, hogy legyen igazi kisfiú. Carlo Collodi eredeti meséjében kékhajú gyermekként tűnik fel először, majd anyai figuraként, végül betegen, mintha nagyszülő lenne. Pinocchio szerető gondoskodása tündér anyja és apja, Geppetto iránt végül tényleg igazi fiúvá teszi.

Csingiling (Pán Péter)

Talán azért szeretjük őt annyian, mert nagyon szemtelen. A rosszindulatú tündér hagyományaira támaszkodva JM Barrie őrülten féltékennyé teszi őt Pán Péter szeretete miatt, a tündér meghúzza Wendy haját, és még arra is ráveszi Tootles-t, hogy lője le a lányt. Ám megmutatja hősies oldalát is, amikor megissza a Péternek szánt mérget, vagy ráveszi a gyerekeket szerte a világon, hogy kezüket tapsolva mondják azt: „Hiszek a tündérekben”. Azért ez nem rossz olyasvalakitől, aki életét fényként és csengőhangként kezdte.

Gonosztündér (Csipkerózsika)

Míg Csingiling emberi tulajdonságokkal bír, Gonosztündér – az eredeti verzióban – a velejéig gonosz. Jaj bárkinek, aki nem küld neki meghívót a keresztelőre! Ha pedig kedves az életedet, ne érints meg a rokkáját! A Demónából aztán kiderül, hogy viselkedésének hátterében bizony érthető okok húzódtak, és története az ősi istennők mítoszaiban gyökerezik.

La Belle Dame Sans Merci (Keats)

Ez a tündérkarakter, aki egyébként Frank Dicksee és John William Waterhouse festményein és Keats versében is feltűnik, a Breton mitológiából jött, ahol elcsábítja szépségével a férfiakat, és ráveszi őket, hogy szeressenek belé. Amint ez megtörténik, a férfiak, magányosan életüket vesztik. Hát nem túl szimpatikus…

 

Puck (Szent Iván éji álom, Shakespeare)

Persze akár Oberonról és Titániáról, a tündérkirályról és királynőről is szólhattunk volna, mi inkább Puckot választjuk, a kissé gonosz-pajkos tündért, aki ugyan hatalmas galibát és kavarodást okoz, végül hajlandó mindent rendbe hozni az erdőben.

Ismerkedjetek meg a Tündérekkel testközelből is

Ma már nemcsak a mesék világának elengedhetetlen részei a tündérek, hanem a játékokénak is. A My Fairy Garden Light Garden szettjével csodálatos kertet alkothatnak a gyerekek tündér barátaik számára, igazi gyönyörű élő fűvel. A készlet tartalmaz egy gomba tündérházat, Heather és Evie tündéreket és az ő kis barátaikat, az aranyos unikornis csikót és a ház alatt lakó sünit. Az elbűvölő gomba tündérház megvilágítja a gyerekek estéit, csak a varázsgyertyára kell fújniuk, hogy a házikó fénye beragyoghassa a gyerekszobát. A gombaház nem csak éjszakai tündérlámpásként világít, de lágy hárfazene is kihallatszik a tündérek házából. Hőmérséklettől függően a fű 1-2 hét alatt elkezd kikelni a tündérház körül. Ahogy a kert életre kel, a gyerekek együtt gondozhatják, ápolhatják a tündérekkel és apró barátaikkal.

Ismertessünk meg a gyerekekkel minél több tündéralakot a történelemből, hogy tovább játszhassák a történetüket a My Fairy Garden játékainak köszönhetően!