2019. november 5.

Mitől lesz tökéletes egy társasjáték? – 5 tipp a megfelelő társas kiválasztásához

Mitől lesz tökéletes egy társasjáték? – 5 tipp a megfelelő társas kiválasztásához

 

Elgondolkodtál már valaha azon, mi tesz egy társast annyira szórakoztatóvá? Ha megállunk, és elgondolkodunk ezen a kérdésen, egy meglehetősen bonyolult témával találjuk szembe magunkat, különös tekintettel arra, hogy hány különböző típusú társasjáték létezik.

 

Nézzük például a stratégiai vagy együttműködést igénylő, kooperatív társasjátékokat, mint amilyen például a Bank Attack, amelyben egyre nehezedő szinteket kell együtt teljesíteni ahhoz, hogy végül kinyissuk a széfet. Az ilyen játékokban általában nehéz döntéseket kell hoznunk ahhoz, hogy győzzünk.

Most nézzük, mi az az öt jellemző, amivel egy jó társasnak rendelkeznie kell ahhoz, hogy szívesen leüljünk mellé a családdal vagy a barátainkkal:

 

Se túl könnyű, se túl nehéz

A nagyon könnyen elsajátítható játékszabályokkal rendelkező társasok túl egyszerűek és unalmasak. Miután kitaláltuk a játék alapstratégiáját, és minden játék eredménye döntetlen, a játék gyorsan elveszíti a vonzerejét. Másrészt vannak olyan játékok, amelyek nagyon nehezen sajátíthatóak csak el, és egy élet is kevés ahhoz, hogy végre megértsük a szabályokat és nyerjünk. Fontos tehát itt is az arany középút, hogy ne tartson se túl sok, se túl kevés időt a játékszabályok megértése, a játék megtanulása.

 

Variálhatóság

A jó társas másik fontos szempontja, mekkora a variálhatóság, változatosság van benne. Ha egy játék minden alkalommal ugyanolyan, akkor egy idő után unalmassá válik. A variancia azt jelenti, hogy a játék picit mindig másmilyen. Nézzük meg, hány különböző lehetőség van a játék játszására. Vonzóerő lehet az is, ha a játék rendelkezik például meglepetésekkel, váratlan fordulatokkal – ilyenek például a Monopoly meglepetés kártyái – sose tudhatod, hogy mire számíts.

 

Véletlenszerűség

Ide kapcsolódik a véletlenszerűség elve, ez befolyásolja azt az eredményt, amelyre a játékosoknak igazából nincs ráhatása. Mondhatjuk azt, hogy ez a játékokban a szerencsefaktor, ami nem rajtunk múlik, például, hogy kinél milyen kártya van. Persze ez nem annyira érvényes szempont az olyan stratégiai társasokra, mint a Catan telepesei, ahol sokkal inkább a gondolkodásunkra van bízva, mennyire leszünk ügyesek.

Érdekes szerkezetek

Azokban a játékokban, melyekben jó a játékosok interakciója, érdekes a témájuk, ott nő a játék értéke. Ha például van benne egy mechanikai szerkezet is, akkor az még inkább vonzóvá teszi a társast, mint például a Bank Attack elektronikus széfje. A legjobb játékok azok, amelyeknek mind a témája, mind a kivitelezése izgalmas.

Mindenki élvezi

Végül talán egyértelműnek tűnik, de egy családi társas attól lesz jó, ha minden egyes játékos, függetlenül az életkortól, élvezetét leli benne. Még ha a legkisebbek nem is tudnak feltétlenül beszállni a játékba, legalább részesülnek a család szórakozásában. A túl szimpla játékokat a tinédzserek nem tudják élvezni, ezért kiesnek a játékból. Vagyis ha a családdal játszunk, olyan társast keressünk, ami mindenki számára jó játékkörnyezetet teremt.

Nektek melyik a kedvenc, megunhatatlan társasotok? Írjátok meg kommentben, és azt is, hogy miért.