2019. október 25.

Elég az ijesztgetésből! 6 tipp, „gyerekbarát” halloweeni játékokra!

Elég az ijesztgetésből! 6 tipp, „gyerekbarát” halloweeni játékokra!

 

Az október tájékán megjelenő sok csontváz, vigyorgó tök néha félelmetes lehet a kisebb gyerekek számára. Sőt van úgy, hogy a mi számunkra is! Ám ez a néhány mókás halloweeni játék abszolút gyerekbarát, és igazán szórakoztatóvá teszi ezt a „szellemes” időszakot.

Sütőtökös móka

Ki nem szereti a kövér, narancssárga tököt? És ki mondta, hogy minden jack-o’-lanterns nevű töknek félelmetesnek kell lennie? Nyugodtan faraghatunk neki mosolygós arcot, vagy bármiféle más vicces ábrázatot. Sőt akár több mini dísztökből csinálhatunk tökvadászós mulatságot is. Vigyázat, a dísztök emberi fogyasztásra nem alkalmas, de a sütőtök fogyasztása biztonságos, édes ízét a kicsik is nagyon szeretik.

Bűvészkedjetek!

A Halloween a varázslat ideje. A Marvin’s Magic gyűjthető, könnyen elsajátítható bűvész trükkjeinek szettjei 25 különböző izgalmas és szórakoztató illuzionista trükkel, kedves, színes kellékekkel kényelmesen elférnek a kisebb gyerekek kezében. Az érthető használati utasításnak köszönhetően ifjú varázslótanoncoknak kifejezetten jó kezdés, főleg ilyenkor, Halloween tájékán.

Megszelídített történetek

A kisebbek egész októberben ki vannak téve az üzletek olykor igencsak félelmetes dekorációinak, érdemes ezért szorongásaikat különféle jóságos lényekről szóló mesékkel oldanunk. Igenis vannak barátságos szellemek, tréfás boszorkányok és más aranyos karakterek, amelyek segítenek a félelem csillapításában. Idősebbekkel átbeszélhetjük a Halloween történetét is, ez segít nekik megérteni a hagyományokat, melyek régi legendákban gyökereznek.

A „jack-o’-lantern”

A faragott töklámpás a 17. századi Angliából ered. Az 1800-as évek végén ezt a nevet adták annak a répából faragott lámpásnak, amelyekkel a gyermekek Mindenszentekkor (november 1.) és Halottak napján (november 2.) vonultak házról házra. A lámpás a legenda szerint egy Stingy Jack nevű részeges ír emberről kapta a nevét, aki az ördögtől egy olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem kerül majd a pokolra a különféle bűneiért. Halálakor Jacket a mennyországba sem fogadták be, ezért az ördög egy széndarabot adott neki, amit egy marharépába rakott lámpásnak. Jack lelke azóta ennek a lámpásnak a fényénél keresi a megnyugvást. A répából aztán tök lett, hiszen könnyebben volt faragható.

Tökfaragás

Egyébként a tökfaragásnak magyar hagyományai is vannak. 1081-ben Salamon király trónviszályban állt Lászlóval, terveket szőtt a trón visszaszerzésére. László – megtudván a merényletet - a visegrádi vár tornyába zárta és parancsba adta az őröknek, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák meg a tornyot, hogy éjjel is szemmel tarthassák Salamont. Mivel a lámpások a Dunát is megvilágították, a hajósoknak is támpontul szolgáltak a folyón. Innen ered a mondásunk: Fénylik, mint Salamon töke.

Készítsetek ünnepi falatokat!

Tudtátok, hogy mandarinból és egy zellerszárból csodás halloweeni tököt tudtok készíteni? Banánból és három darab csokis drazséból pedig szellemeket! Az étel igenis lehet játék! Szelídítsétek meg a félelmetes alakokat úgy, hogy gyümölcsökből-zöldésgekből rakjátok ki őket.

Játékok a tengerentúlról!

Rengeteg gyerekbarát alternatívája létezik a halloweeni játékoknak, csak gondolkodjunk őszi „tematikában” a kísértetjárta témák, pókok, csontvázak, boszik helyett. Az almavadászat például egy klasszikus amerikai játék: a gyerekeknek hátratett kézzel, szájukkal kell kivadászniuk a vízen lebegő almákat egy nagy vízzel teli lavórból.

Beöltözős buli

Ki mondta, hogy Halloweenkor csakis szörnynek lehet beöltözni? Tekintsük ezt az alkalmat egy második farsangnak, amikor mindenki olyan jelmezbe bújhat, amilyenbe csak kedve tartja! A gyerekek felcsaphatnak rendőrnek, építőmesternek, vagy akár orvosnak is a Melissa & Doug Szerepjátékainak köszönhetően.

A ti gyereketek hogyan kezeli a halloweeni őrületet?