2019. szeptember 15.

Száll a 424-es, avagy kik a leghíresebb mozdony karakterek?

Száll a 424-es, avagy kik a leghíresebb mozdony karakterek?

 

Mi leszel, ha nagy leszel? Mozdonyvezető! – szinte minden kisfiú életében van egy olyan időszak, amikor „masiniszta” szeretne lenni, vagy tűzoltó, katona, esetleg vadakat terelő juhász. Ekkortájt akárhová is megyünk vele, ő mindig vonattal szeretne menni. Persze sokaknál felnőttkorban sem múlik el a szenvedély, és fejből tudják, hány lóerővel tudnak menni az olyan legendás mozdonyok, mint például Hemilton hercegnője vagy a Union Pacific. A mozdonyvezetők nemzetközi napjának alkalmából bemutatjuk nektek, kik a leghíresebb gyerekeknek készült mozdonykarakterek! Mert a mozdonyok nemcsak pöfékelni tudnak. Egészen emberi érzéseik is vannak.

 

Thomas

Ő a mozdonyok „number one”-ja. A Thomas, a gőzmozdony vagy Thomas és barátai (eredeti cím: Thomas the Tank Engine vagy Thomas & Friends) 1984-ben indult angol televíziós tárgymozgatásos animációs- és 3D-s számítógépes animációs, oktató- és ismeretterjesztő sorozat volt, és innen vált világszerte ismertté, de az eredeti Thomas-t Rev. W. Awdry anglikán lelkész találta ki 1943-ban, aki saját kisfia, Christopher szórakoztatására kezdte megírni a történeteket a beszélő mozdonyokról még 1943-ban. Első könyve 1945-ben jelenhetett meg a háború miatt, és annyira sikeres lett a sorozat, hogy Christopher folytatta a történetek írását apja halála után. A könyvből készült rajzfilmsorozat 1984-es indulásakor a világhírű Beatles dobosa, Ringo Starr lett a történet narrátora, egyben Thomas hangja is. A történet Sodor képzeletbeli szigetének vasúthálózatain játszódik, ahol Thomas személyszállítást végez barátaival. Thomas egyébként bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is, amikor megépítették minden idők legnagyobb vasútmodelljét, és a történet egyik szereplőjét, Jamest.

Polar Expressz

A mesében a főhős teljesen biztos abban, hogy a télapó a szülők által kitalált alak, és igazából nem is létezik. Azonban egyik éjjel hatalmas zajjal egy fekete vonat állt meg az otthona előtt, a kalauz pedig értesítette, hogy érte jöttek. Miután kicsit félve felszállt a vonatra a Polár expressz már útnak is indult. Úticéljuk természetesen az északi sark volt, hogy részt vegyen azon a csodás ünnepségen mikor maga a Mikulás, manóival, személyesen átadja az általa kiválasztott gyereknek karácsonyi ajándékát. Tom Hanks több karaktert is megformáz a filmben, a főhős apját, a hajléktalant, a Mikulást, a kalauzt, és a mesélőt. A film több Oscar-díj jelölést is kapott.

Wilson, Koko és Brewster

Chuggington egy aranyos kis városka a világ szívében, ahol nem olyan különös esemény, hogy a mozdonyok beszélni tudnak, hiszen ők is érző, szeretetre való lények. A történetünk főhőse Wilson, Koko és Brewster az ifjú, újonc mozdony trió, akik bár már sok mindent tudnak a világról, a vasúti közlekedés szabályait még csak most tanulgatják. A fiatal járművekre kalandok sokasága vár Chuggington városban, ahol tanulás közben felfedezhetik a világ más apró örömeit is és csodáit. Hárman pedig mindig barátok maradnak, és együtt élik át minden örömét a kalandozásoknak.

Jim Button Emmája

Nem, nem Benjamin Button-ról van szó. A szóban forgó Jim, magyarul Gombos Jim egy Emma nevű mozdonnyal és annak masinisztájával, Lukáccsal köt életre szóló barátságot Gyöngyélet földjén, ahol a fiú nevelkedni kényszerül. Kiderül, hogy noha Gyöngyélet földjén mindössze 5 ember él, Emmának még sincs ott hely, ezért elindulnak, hogy új helyet keressenek maguknak, és megtalálják igazi otthonukat. Eljutnak a messzi Kínába is, ahol összebarátkoznak Ping Pongal, a pöttöm kínai gyerekkel. Kalandos utazásaik végén Jim,Lukács és Emma kiszabadítják a gyerekeket a sárkányok fogságából, és Emmának születik egy baba mozdonya, aki Molly névre hallgat. Érdekes végkifejlet.

Birodalmi Conveyex Transport

És végül jöjjön egy komolyabb mozdony, a LEGO Star Wars lánctalpas mozdonya, a Birodalmi Conveyex Transport, aki senki kedvéért nem áll meg. A mozdonyt Han Solo és Chewie vezeti, és segítségével a legmerészebb akciókban is részt vehetnek. A vonat oldalában értékes koaxium, azaz hiperüzemanyag található, amely már kis mennyiségben is képes teljes hajóflottákat energiával ellátni.

 

Nektek melyik a kedvenc mozdonyotok?