2019. augusztus 26.

Sulikezdési szomorúság – 5 tipp, hogy mit kezdjünk vele

Sulikezdési szomorúság – 5 tipp, hogy mit kezdjünk vele

 

A nyár vége és az új tanév kezdete stresszes időszak lehet szülőknek és gyerekeknek egyaránt. Miközben szülőként rengeteg feladattal kell szembenéznünk ilyenkor, könnyen figyelmen kívül hagyhatjuk gyerekeink idegességét és szorongását az iskolakezdés miatt.

 

Az új tanév kezdetével számos új stresszforrással kell szembenézniük a szülőknek és a gyerekeknek. Új iskolaszereket kell beszereznünk, fel kell frissítenünk gyerekünk ruhatárát, hiszen a nyár alatt biztosan úgy nőttek, mint a gomba, és az is nagy fejtörést okozhat, hogyan kezeljük gyerekünk jogos szomorúságát a tanévkezdés miatt. És még ha izgatottan várja is a sulit, az ismeretlen osztálytársak, új tanárok számos bizonytalanságérzetet és stresszt okozhatnak a gyerekeknek. Ezért az érzések kezelésének érdekében fontos, hogy az egész család kiegyensúlyozott maradjon.

 

Szerencsére a gyerekek hihetetlen rugalmas módon képesek megküzdeni a változásokkal, mi pedig abban segíthetünk nekik, hogy ösztönözzük érzéseik szabad kifejezését és megosztását.

 

Nézzük, még mivel bátoríthatjuk őket!

 

Gyakoroljuk az iskolai rutint

Ez az utolsó nyári hét remek alkalom arra, hogy bevezessük az iskolai alvásrutint, így a gyerekeknek nem kell a korai lefekvés és ébredés sokkjával az első iskolai héten szembenézniük. Emellett elkezdetjük rendszerezni az iskolai dolgokat is, bevásárolni a tanszereket. Ne felejtsük el, hogy az ovisokra is vonatkoznak ezek az előkészületek – őket ugyan iskolaszerek vásárlásával egyelőre nem tudjuk az iskola gondolatához szoktatni, de ők is biztosan örülnek egy kedves hátitáskának, például a Sambro Minions plüss hátizsáknak vagy a Sambro Hatchimals plüss hátizsáknak, amelyekkel öröm lesz útnak indulni az oviba. Sulikezdőkkel kifejezetten érdemes elmennünk megnézni az iskola épületét, ha van rá lehetőség, esetleg bemenni, végigjárni a folyosót, tantermeket.

 

Beszéljünk a gyerekünkkel

Kérdezzük meg tőlük, vannak-e kétségeik, aggodalmaik az iskolába való visszatérés kapcsán, különösen akkor, ha érezzük rajtuk a szorongást. Ha épp iskolaváltás történt, kérdezzük meg, mi tetszett az előző iskolájában vagy osztályában, és nézzük meg együtt, hogyan lehet ezeket a pozitívumokat az új élményekbe építeni.

 

Érezzünk vele együtt

A változás nehéz, de egyben izgalmas is. Éreztessük vele, hogy tudjuk, min megy keresztül, mit él át, és mondjuk el neki, hogy mindig ott leszünk, hogy támogassuk őt a folyamatban. Az idegesség normális, de hangsúlyozzuk, hogy nem minden feltétlenül rossz, ami különbözik az eddigiektől, a megszokottól. Fontos, hogy ösztönözzük őket a félelmeikkel való szembenézésre, ahelyett, hogy azok elkerülését támogatnánk.

 

Mozgassuk meg a testet

A mozgás az egyik legjobb módszer arra, hogy a kisgyerekek felszabadítsák a bennük lévő energiát, elfáradjanak, és így jobban aludjanak. Ahogy a test fizikailag erősebb lesz, a gyerekek érzelmileg is erősebbé válnak. Nem számít, hogy labdát rúgnak, a hátsó udvarban trambulinoznak, vagy a természetben sétálnak, a testmozgás endorfinokat szabadít fel, és pozitív hangulatot idéz elő.

 

Boldogság-gyakorlatok a tanévben is

Tervezzük úgy, hogy minden napra jusson a boldogságból. Ez nem mindig jön magától, sokszor tennünk kell érte: tudatosan keresnünk kell azok társaságát, akik felemelnek minket és gyerekeinket, olyan tevékenységeket kell rendszeresen végeznünk, amelyekben teljes mértékben ki tudunk kapcsolódni. Tegyük a boldogságot szokásunkká, és játsszunk minél többet!

 

Ti hogyan készítitek fel magatokat a tanévre?