2019. augusztus 19.

Gyerekbarát DIY tűzijáték és kreatív kenyérsütés – 5 tipp augusztus 20-ra!

Gyerekbarát DIY tűzijáték és kreatív kenyérsütés – 5 tipp augusztus 20-ra!

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep a gyerekek számára családi programokat és látványos tűzijátékot jelent, pedig ezeken túl még számos más lehetőség is van a hosszú hétvége tartalmas és élmény dús eltöltéséhez. Mutatjuk, mire gondoltunk!

Készítsünk koronát

Augusztus 20. előtt készíthetünk különféle koronákat a gyerekekkel textilből, papírból. A díszes papírkoronát a legegyszerűbben sablon alapján készíthetjük el, melyet a gyerekek kiszínezhetnek, feldíszíthetnek. Igaz, augusztus 20-án I. István királyt ünnepeljük, de a lányok sem maradhatnak ki a jóból, és királynőkké válhatnak a Melissa & Doug négydarabos tiara készletének segítségével.

Kreatív kenyérsütés

Augusztus 20-án nemcsak Szent Istvánt ünnepeljük, ez a nap az Új Kenyér ünnepe is. Hagyományosan az aratás után az új búzából sütöttek ilyenkor kenyeret, és országszerte aratóünnepeket tartottak. Halottatok már arról, hogy álkenyeret is lehet sütni, amivel megviccelhettek másokat? Az álkenyér 30 perc alatt elkészül, és teljesen olyan, mintha igazi lenne, csak aztán vigyázat, nehogy beletörjön valaki foga.

Mi kell hozzá: 4 csésze sima fehérliszt, egy csésze só, két csésze meleg víz, PVA ragasztó vagy dekupázs ragasztó, szezámmagok.

Így készítsd el: Keverd össze a sót és a lisztet, majd fokozatosan keverj hozzá vizet. Gyúrd meg jól a tésztát, formázd cipóalakúvá, és késsel vagdosd be a tetejét, ahogy az eredeti házi kenyéren is van. Süsd meg a sütőben 30 percig, majd hagyd megszáradni. Miután ez megtörtént, PVA ragasztóval lakkozd be a tetejét, és szórd meg szezámmaggal, mielőtt a ragasztó megszárad.

Ha most nem kotyvasztanátok, készíthettek kenyeret, sőt akár szendvicset is a Melissa & Doug 33 darabos filc szendvics készítőjével.

 

Vidám gyerekprogramok

Persze Szent István és az államalapítás ünnepe nem teljes izgalmas gyerekprogramok nélkül. A Székesfehérvári Királyi Napokon augusztus 9 és 20 között rengeteg lélegzetelállító és korhű játékokban vehetünk részt felén magasodó óriásbábok között, végignézhetjük IV. Béla királlyá koronázási ceremóniáját, sőt 20-án este akár mozgó történelmi képregényben is részt vehetünk a Fő utcában. Ha Debrecenben járunk, az ingyenes Galiba Gyermekfesztiválra mindenképpen látogassunk el, amelyet a békás játszótéren rendeznek meg a gyerekek nagy örömére.

DIY tűzijáték

Augusztus 20. persze nem zárulhat tűzijáték nélkül, ám előfordulhat, hogy a kisebbek esetleg nem díjazzák ezt a nagy forgataggal és félelmetes hangokkal járó esti programot. Velük együtt akár otthon a kertben is készíthetünk teljesen veszélytelen tűzijátékot. Mutatunk is három tippet:

#1. Tűzijáték befőtt

Töltsünk meg egy tiszta befőttesüveget meleg vízzel. Tegyünk néhány kanál olajat egy külön tálba. Csepegtessünk élelmiszerszínező festéket az olajba, és óvatosan keverjük össze. Lassan öntsük a színes olajat a vízbe, és nézzük meg milyen tűzijátékszerű alakzatok keletkeznek a vízben.

#2. Lufis tűzijáték

Töltsünk meg lufikat vízzel és festékkel, és engedjük meg a gyerekeknek, hogy egy nagy fehér papírra dobálják a lufikat. A festék szétspriccelve teljesen tűzijátékszerű hatást kelt majd.

#3. Tűzijáték buborékok

Hasonló hatást érhetünk el, csak épp más formákat kapunk, ha buborékfújóba teszünk festéket, majd a bubikat a fehér lapra fújjuk.

Lazulás a kertben

És ha már kert. Természetesen nem kell mindig programokkal telezsúfolnunk gyerekeink szabad idejét. A hosszúhétvégét tölthetjük közös ejtőzéssel is otthon, a kertben vagy a vízparton, hiszen talán ez az utolsó olyan hétvége, melyet az ovi vagy a suli előtt mindannyian együtt tölthetünk anélkül, hogy lélekben már az évkezdésre készülnénk. Ezek a kültéri játékok biztosan meghozzák majd a kedvet a pihenéshez vagy az önfeledt játékhoz.

 

Ti melyik tippet próbáljátok ki ezek közül?

Szép ünnepet kívánunk!