2019. augusztus 7.

A kézműves foglalkozások és csináld magad szettek 5 előnye gyerekkorban

A kézműves foglalkozások és csináld magad szettek 5 előnye gyerekkorban

 

Emlékezzünk csak, mikor gyerekek voltunk, mennyire szerettük a különféle kézműves tevékenységeket. Hosszan elbíbelődtünk például a különféle hajfonások megtanulásával. A kézművesség azonban nemcsak szórakozásnak számított, mert bár nem tudtunk róla, közben a fejlődésünket is segítette.

 

De mégis milyen előnyei vannak a kézműveskedésnek?

 

#1. Kétoldalú koordináció – A színezés, a rajzolás, a vágás mind olyan tevékenység, amelynek véghezviteléhez mindkét kezüket kell használniuk a gyerekeknek. Ez a készség pedig más területeken is fontos, beleértve az írást, a cipőfőző megkötését, a gépelést, és még sok egyéb mást.

 

#2. Finom motoros készségek – Annak érdekében, hogy alakzatokat rajzoljunk, mintákat vágjunk ki, vagy írjunk, finom motoros koordinációnkat kell használnunk. A finom motoros készségek természetesen az élet más területeire is kiterjednek, beleértve például az öltözködést és az étkezést.

 

#3. Önszabályozás – Bizonyos alkotások befejezéséhez bizony szükség van időre. A ragasztó vagy a festék megszáradásáig várni kell, sőt az alkotási folyamatokban is lehetnek olyan pontok, amelyeknél meg kell kicsit állni, hogy továbbhaladhassunk. Ez mind nagyszerű lecke a türelem és az önszabályozás elsajátításához. Ráadásul előfordulhat, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogy azt elsőre reméltük. A kézművesség remek módja a rugalmasság kifejlesztésének is.

 

#4. Önértékelés – Noha fontos, hogy a gyerekek kihívást jelentő feladatokkal találkozzanak, mindig érdemes a tevékenységeket a gyerekek készségi szintjének megfelelően kiválasztani. A kézműves munka sikeres befejezése nagyszerű érzést nyújt számukra, hiszen büszkék lehetnek majd teljesítményükre.

 

#5. Kapcsolódás és szórakozás – A gyerekek imádni fogják a közös időtöltést, hogy együtt készíthetnek valamit velünk vagy a barátaikkal.

 

Persze van úgy, hogy a gyerekek a hátuk közepére kívánják ezeket a tevékenységeket, leginkább akkor, ha kötelező jelleggel erőltetik rájuk például az iskolában. Ezek a játékok viszont újra visszahozzák lelkesedésüket a kézzel készíthető tárgyak iránt, és új színt visznek a kreatív alkotási folyamatokba. Ráadásul elbüszkélkedhetnek velük a barátaik előtt, esetleg csereberélhetik is az elkészült alkotásokat egymás között. Augusztus utolsó heteiben, mikor épp nem a strandon pancsolunk, az unalmas délutáni órákat érdemes az árnyékban vagy a hűvös szobában ezekkel a Make It Real játékokkal tölteni, és átélni a teremtés csodáját:

 

Sellőuszony készítés

Ezzel a sellőuszony készítő csináld magad készlettel nem kell a víz alá merülniük, hogy egy kis sellő varázslatot készíthessenek maguknak. Az előre kiszabott puha anyagot össze kell csomózniuk, majd a flittereket rávarrniuk, hogy a sellőuszony elkészüljön.

 

 

Barátság karkötő

Ebben a készletben minden megtalálható, ami három szivárvány mintákkal díszített karkötő és egy hozzá illő gyűrű elkészítéséhez szükséges. Ha kész a karkötő, akár meg is oszthatják legjobb barátaikkal, hogy a köztük lévő szövetség még erősebb legyen.

 

Divattervező szett

A fiatal divatdiktátorok ezzel a Make It Real divattervező mega szettel megtanulhatják a tervezés alapjait. A készlet mindent tartalmaz, ami az átmásoláshoz, rajzoláshoz és színezéshez szükséges. A világító tábla segítségével könnyen átmásolhatóak az előre nyomtatott minták és dizájnok. Az ifjú tervezők a készletben lévő vázlatfüzettel új stílusokat és rajztechnikákat tudnak elsajátítani. A füzet több oldalnyi inspirációt és rajztechnikai ismeretet, továbbá rajzsablonokat, matricákat és színező oldalakat tartalmaz.

 

Körömstúdió

A fiatal művészek fantáziáját biztosan beindítja ez a körömstúdió, hiszen mindent tartalmaz, amivel a kis körmös művészek álmaikat megvalósíthatják! A körömlakkok, ékkövek, matricák mellet egy valóban működő körömszárító is helyet kapott a készletben, így már valóban minden adott a tökéletes alkotások elkészítéséhez!

 

Kreativitás cérnával

A cérna nemcsak gombvarrásra, stoppolásra vagy hímzésre jó. A gyerekek ennek a világító pillangó készletnek a segítségével megmutathatják a nagyinak, hogy a cérnát milyen más kreatív célokra is fel lehet használni. A cérnapillangó ráadásul egy kis égősorral világít is, ezért igazi műalkotássá válhat a gyerekszoba falán.

 

Ti melyik csináld magad szettet próbálnátok ki a legszívesebben?