2019. augusztus 1.

Csak semmi pánik! Még van egy hónap az iskolakezdésig. 4 nyári játék, mely segít észrevétlenül visszarázódni a tanévi feladatokba

Csak semmi pánik! Még van egy hónap az iskolakezdésig.

4 nyári játék, mely segít észrevétlenül visszarázódni a tanévi feladatokba

 

Augusztus eleje van. Ilyenkor kezdünk nehéz szívvel arra gondolni, hogy már csak egy hónap, és véget ér a gyerekek vakációja. Ez persze sok szervezési, logisztikai munkától kímél meg minket, mégis rossz belegondolni, hogy a gyerekek újra bekerülnek majd a gyakran embert próbáló feladatok áramába. A nyár vége felé közeledve gyakran felvetődik egy jogos kérdés is: vajon mennyit felejtettek a nyáron? Hogyan fognak belerázódni újra a tanulásba? Hogyan tudjuk megkönnyíteni a számukra a visszatérést úgy, hogy közben nem terheljük őket tanulnivalókkal, és hagyjuk őket teljes mértékben kiélvezni a nyár utolsó heteit? És mi a helyzet a lelki oldallal? Lehetséges pozitívan hozzáállni a sulikezdéshez? Hát persze! Megmutatjuk hogyan!

 

Mennyit felejtenek

Kutatások bizonyítják, hogy a gyerekek a tanév során megszerzett tudásuk akár 25-30 százalékát is elveszíthetik egy 10 hetes nyári szünet alatt, azaz átlagosan egy hónapnyi tananyag eshet ki. Leginkább a matematikai készségeikből felejtenek, de ha nem olvasnak, olvasási készségeik is romlást fognak mutatni. Ezért a tanulási nehézségek elkerülésének érdekében ritmusban kell tartanunk gyerekeinket a nyári vakáció ideje alatt is, de persze nem úgy, hogy kötelezővé tesszük a napi egy órás tanulást. Inkább játékos feladatokkal, rajzolgatással, közös alkotással és sok élményszerzéssel érdemes elérnünk, hogy fejlődő agyuk ilyenkor is olajozottan működjön, miközben kipihenhetik a múlt év fáradalmait. 

 

 

4 nyárvégi játék, mely közben az agyat is edzi

 

Vizes színezés

Paca és maszatolás nélkül festhetnek a gyerekek a Melissa & Doug vizes filctollas színezőjével, amely 4 újrafesthető lapot és egy újratölthető filctollat tartalmaz. Egyszerűen csak ki kell színezniük az egyes oldalakat, majd hagyniuk megszáradni, hogy a festék eltűnjön, így újrafesthessék a lapot. A képeken elrejtettek tárgyakat, amelyeket a színezés után meg kell keresniük, így növekszik összpontosítási képességük. Választhatunk a múlt évi tananyagnak megfelelően tematikus színezőt is: például ha nehezebben megy a matek, számokat is kiszínezhetnek, ha a tengerekről tanultak környezetismeretből, akkor a víz, tenger tematikájú színezővel hívhatjuk elő játékosan a tanultakat. A színezés kapcsán beszélgethetünk arról, mire emlékeznek mindabból, amit tavaly tanultak. A rajzolgatás a megszerzett íráskészségüket is szinten tartja.

 

 

Játék az osztálytársakkal

Sok gyerek csak az osztályteremben találkozik újra az osztálytársaival, pedig ha eltöltenek velük néhány órát a nyár végén, azzal lelkileg is kezdenek újra hozzászokni a suli gondolatához, ráadásul pozitív nézőpontból, hiszen az osztálytársak látványa az iskola közösségi élményeire emlékeztetetik őket. Hívjuk át őket egy közös kerti pancsolásra, vagy menjünk el a strandra, és szeljük át a medencét a Dart Delfinnel, amelyre jól rá lehet támaszkodni, és ezzel biztonságot nyerni a vízben. A nagyobbak játékos feladatokra is felhasználhatják a szövettel borított deszkát.

 

Szervezz Back to school partit!

A nyarat zárhatjuk egy ünnepélyes partival, ahol megünnepeljük a vakáció végét, és köszöntjük az új tanévet. Hívjuk át a barátokat, rendeljünk pizzát, dekoráljuk ki a lakást és a kertet, és minden gyereknek adjunk ajándékba pár apróságot, amelyet majd jó szívvel használhat a tanórákon. Ez a rituálészerű ünnepély megteremti a jó hozzáállást a tanévhez, lendületet ad a gyerekeknek, és segíti őket lelkileg is rákészülni a sulira.

 

Csempéssz nyarat a gyerekszobába

Utazás közben, a vízparton vagy szimplán csak a kerti körtefa árnyékában pihengetve gyakran gondolunk arra, bárcsak lenne egy befőttünk, amelybe belezárhatnánk az összes nyári élményünket, tapasztalatainkat, a növények, a nyári zápor, a víz illatát, a csodaszép harsány zöld színeket. Ha erre nincs is mód, azzal, hogy megengedjük a gyerekeknek, hogy a kerti kissátort vagy a kempingszéket a gyerekszobába vihessék, esetleg egy ideig az ágyuk helyett abban is alhassanak, kicsit visszacsempésszük a nyarat a hétköznapokba, és a váltás sem lesz annyira éles. A Melissa & Doug bogárka sátrával például bármely szobát igazi nyári kalandtábor helyszínévé változtathatnak a gyerekek, sőt akár barátjukkal megosztva is használhatják.

 

Vannak nektek is jól bevált ötleteitek? Osszátok meg velünk!