2019. július 23.

Készüljetek észrevétlenül és játékosan a sulira Bogyóval és Babócával! Ezért színezzetek minél többet!

Készüljetek észrevétlenül és játékosan a sulira! Ezért színezzetek minél többet!

 

Létezik egy egyszerű tevékenység, amely segíti a gyermekeink kognitív, pszichológiai fejlődését, és egészségesebb, boldogabb élettel ajándékozza meg őket felnőttkorukra: ez a tevékenység nem más, mint a színezés. De hogyan tudnánk a gyerekeket arra ösztönözni, hogy minél többet színezzenek? Leginkább olyan témákkal, amelyek érdeklik őket. Mit szóltok a Bogyó és Babócához?

 

A színezés 8 áldásos hatása

 

A színezés segíti a kisgyerekek motoros készségeit. A színezéssel járó mozgások elősegítik az ujj, a kéz és a csukló izmainak megerősödését. A finommotoros készségfejlesztés segíthet a gyerekeknek abban, hogy ügyesebben, könnyebben és természetesebben írjanak, és jobban manipuláljanak a tárgyakkal, később jobb gépírók és sportolók legyenek. Akár a vonalon belül maradnak, akár nem, a színezés elősegíti a kreativitást, inspirálja a képzeletet. A színezés kisebbeknek segít abban, hogy megtanulják a színek nevét – akár a kevésbé ismertebb színek, színárnyalatok nevét is, vagyis a színezés egyértelműen támogatja a színismeret kialakulását. Segíti a koordinációs és összpontosítási képességet, a kéz-szem koordinációt, a határok, a struktúrák, perspektívák felismerését, a térbeli tudatosságot. A színezés hozzájárul a jobb önbizalomhoz és önbecsüléshez, hiszen egy-egy „projekt” befejezésétől büszkeséget nyernek. A színezés az önkifejezést is támogatja, hiszen a gyerekeknek döntéseket kell hozniuk arról, mit színeznek, milyen színeket használnak hozzá. Végül, de nem utolsó sorban a színezés egyfajta terápiaként is működik: nyugtató hatással bír, különösen akkor, ha épp nincs más kivezetése a kellemetlen és zavaró érzéseknek. A színezés hasznos lehet az érzések, csalódottságok feldolgozásában a tevékenységben való elmerülés által.

 

A színezés felkészíti őket az iskolára

 

A gyerekek osztálytermi oktatásához elengedhetetlenek a szabályok, struktúrák. A feladatokat általában ülve, papíron, teszteken és más írásbeli módokon oldják meg. A színező lapok és könyvek előkészítik a gyerekeket a papíron való munkára, illetve arra, hogy írás közben a vonalon tudjanak maradni. A szakértők véleménye az, hogy a gyerekek már 3 éves koruktól kezdve megpróbálhatnak a vonalakon belül maradni, de tudatosan a 4. életévtől törekednek erre. 5 éves korukra már elég finom a csukló-, az ujj-, a könyök-, a vállmozgásuk ahhoz, hogy következetesen a vonalon belül maradjanak.

 

Milyen színezőt válasszunk?

 

A vonalon belül maradás megtanításához eleinte olyan képeket válasszunk, amelyek nagy határvonalakkal rendelkeznek, így könnyebben fognak tudni színezni, és sikerélményük lesz. Kínáljunk fel számukra sokfajta típusú és méretű ceruzát, és zsírkrétát, és hagyjuk, hogy kiválasszák a számukra leginkább kézenfekvőt. Bátorítsuk arra, hogy minél többet színezzenek, ezért olyan témájú színezőket válasszunk, amelyek érdeklik őket. Ehhez az egyik legjobb választás a Speed Colors pörgős és lendületes készségfejlesztő társasjátéka, amelyet már 5 éves kortól kezdve bátran a gyerek kezébe adhatsz. Ez a színező azért is rendhagyó a hagyományos színezőkhöz képest, mert valójában egy izgalmas memóriajáték: jegyezzük meg a kártya színes oldalán lévő kép színeit, fordítsuk meg a kártyát a fekete-fehér oldalával felfelé, és színezzük ki, amilyen gyorsan csak tudjuk! A győzelemre annak van esélye, aki minden fordulóban gyorsan és pontosan, vagyis a körvonalon belül maradva színez, amely nem lesz könnyű feladat az idő szorításában! Bár a Speed Colors felgyorsítja és kihívássá teszi a színezést, ettől függetlenül a színezés pozitív, fejlesztő hatásai ugyanúgy érvényesülnek, hiszen fejlődik a figyelemkoncentráció, a finommotorika, a gondolkodási képességek, a vizuális kommunikáció, a koordinációs képesség, a térérzékelés. A Speed Colors a társasokban jelenlévő versenyszellemet a színezés örömteli tevékenységével ötvözi, így a versengés arra motiválja a gyerekeket, hogy meghaladják pillanatnyi készségeiket, tudásukat. A játék kihívása ismétlésre ösztönöz, a cél teljesítése növeli a hatékonyság, az önbizalom érzetét.  A Speed Colors társasjáték az alkotás örömét összekapcsolja a verseny izgalmával, a színezés magányos tevékenységét közösségi élménnyé változtatja. Mindezeken túl remek memóriafejlesztő is.  A csoportos játék pedig lehetővé teszi a társas készségek fejlődését

 

Ezzel biztosan nem nyúlsz félre

 

A színezés iránti lelkesedést olyan témákkal tudod a legjobban felkelteni, amelyekért a gyerekek a leginkább odavannak. Ilyen az örök népszerűségnek örvendő, bármikor bevethető Bogyó és Babóca, amely Bartos Erika meséjéből vált ismertté. A csigafiú és a katicalány története annyira sikeres, hogy még különdíjat is nyert egyik epizódjával egy kínai animációs fesztiválon 2017-ben, és több nyelvre is lefordították. A mese hihetetlen népszerűségének titkát máig sokan fejtegetik. A siker egyik oka valószínű abban rejlik, hogy a 6 éven aluli korosztály számára sokkal feldolgozhatóbb a hagyományos 2D-s rajz, másrészt a történet kis konfliktusokra épül, jól érthető nyelvezetet használ, valós tanulságokat ad, ami könnyen befogadható az ovis korosztálynak. Nem meglepő így, hogy a Speed Colors Bogyó és Babóca színező társasa garantált siker lesz a gyerekek körében.

 

Azt tudtátok, hogy a Bogyó és Babóca angolul Berry és Dolly? Nektek melyik a kedvenc Bogyó és Babóca szereplőtök? Baltazár, Döme, Vendel, Szellő, Pihe, Ugri vagy a két címszereplő?