2019. július 10.

4 mód, ahogyan egy utazás megváltoztathatja a gyereked életét!

4 mód, ahogyan egy utazás megváltoztathatja a gyereked életét!

Minden utazásban, legyen az kicsi vagy nagy, megvan a lehetőség arra, hogy átformálja gyereked gondolkodását a világról, és a szokásosnál tágabb nézőpontra tegyen szert. Az utazás energetizál, felfrissít, átalakít, új szenvedélyeket hozhat be az életünkbe. De milyen konkrét előnyökkel járhat egy nyári vakáció? És hogyan tegyük azt még emlékezetesebbé?

 

#1. Látják, hogyan élnek más emberek

Egy utazás szem-és elmefelnyitó tapasztalat lehet felnőttnek és gyereknek egyaránt, és ehhez nem kell feltétlenül messzi tájakra utaznunk. A gyerekek olyan emberekkel találkozhatnak, akikről maximum csak műsorokat vagy képeket látnának, emiatt pedig nyitottabbá és elfogadóbbá válnak mások iránt. Ha fővárosiként vagy városiként vidékre megyünk, ott is számos olyan dologgal szembesülhetnek, amiről maximum csak tanulnak az iskolában: közel kerülnek a környezethez, az állatokhoz és növényekhez, megkóstolhatják milyen ízű a tanyasi tojás, hogyan „készül” a tej, milyen teljes sötétben aludni úgy, hogy az autók helyett csak a tücsök ciripelését hallani, stb.

 

#2. Más kultúrák életre kelnek

Sokszor mondják azt, hogy a nyári utazások, különösen, ha tudatosan keressük a tanulásra, tapasztalatszerzésre lehetőséget adó helyzeteket, élővé teszik az iskolai tananyagot, amitől a gyerekben sokkal jobban rögzülnek az információk, mintha csak száraz tankönyvekben olvasnának róla. A más kultúrákkal való találkozó meghatározó lehet a későbbiek során is: lehet, hogy a nyári élmény hatására például később nagy kedvvel és motivációval tanulnak meg az adott nyelven.

 

#3. Növekszik a gyerekek önbizalma

A nyári élmények hatására tágul a gyerekek komfort zónája, ha olyan aktivitásokat keresünk, amelyekben nem lehet minden nap részük. Egy nagyobb túra teljesítésétől belső önbizalomra tehetnek szert, legyőzhetik félelmüket a víztől, a magasságtól, stb. A nyár ráadásul teret ad különböző készségek elsajátítására is – a legtöbb gyerek ilyenkor tanul meg görkorizni, biciklizni, úszni, stb.

 

#4. Megtalálhatják a hobbijaikat

Néha van úgy, hogy egy utazás sokkal többet jelent, mint feküdni a parton, vagy érdekes állatokat megfigyelni. Egy nyári utazás egészen más kincseket is tartogathat, például megtanulhat a gyerek kíváncsi és figyelmes lenni az őt körbevevő környezetre, mély érdeklődés ébredhet benne a történelem, a földrajz, a biológia iránt. Sose tudhatod, hogy a fényképezőgép, amit a kezébe adsz, nem indítja majd el a későbbiekben például egy ígéretes fotós karrier útján, ahogy azt sem tudhatod, milyen hatással lesznek rá azok az emberek, akikkel az út során találkozik.

 

Plusz tipp: Így tedd még élvezetesebbé a nyaralást!

 

Egy nyaralás akkor lesz hatásos és emlékezetes, ha azzá tesszük a játék élményével. Ezeket a könnyen hordozható, utazós játékokat mindenképp próbáljátok ki. A gyerekek felnőtt korukban is emlékezni fognak azokra a meleg és hangulatos nyári estékre, amikor ilyen jókat játszottatok, nevettetek együtt:

 

  • Grabolo úti társasok-  A vízhatlan Grabolo társasokat kifejezetten utazásra fejlesztették ki. Dobjunk a kockákkal, jegyezzük meg a kombinációt, ez alapján keressük meg a képet a kupacban, és villámgyorsan csapjunk le a kiszemelt kártyára. Ami kell hozzá: gyors reflex, jó megfigyelő készség és koncentráció.
  • Splash!- A Slapsh! egy gyors tempójú, végletekig izgalmas, ügyességi játék 2-6 játékos számára. A játékban tornyot kell építenünk úgy, hogy az ellenfelünknél omoljon össze.
  • Dobble Beach - Akárhová is vezessenek kalandos utazásaitok, ugorjatok fejest a népszerű családi játék új, tartós és vízhatlan verziójába! Hullámok és homok ki nem kezdhetik ezeket a tartós műanyag lapokat, így bárhol, bármikor játszhattok velük! Mindig van egy - és csak egy - közös szimbólum bármelyik kettő kártyán. A feladat az, hogy villámgyorsan megtaláljuk ezt a közös szimbólumot, és a többieket megelőzve lecsapjunk a kártyára.
  • Fémdobozos Qwirkle társasjáték – Roppant pörgős játék nyári estékre, a kemping hosszú sziesztaóráira. A Qwirkleben 6 féle színű és 6 különböző formájú elemek segítségével kell minél nagyobb, hosszabb sorozatokat létrehoznunk. A sorozatok építésénél pontot kapunk minden szomszédos elemért – ezért érdemes úgy tenni, hogy egyszerre több sort és oszlopot is folytassunk. Amikor sikerül létrehozni egy QWIRKLE-t – 6 különböző színből álló, de azonos formájú elemek sorozatából, vagy 6 azonos színből, de különböző formájú elemek sorozataként, akkor bónuszpontokat is szerzünk.

 

A ti gyereketek mivel gazdagodik egy-egy emlékezetes nyaralás után? Írjátok meg nekünk kommentben!