2019. július 3.

Kádban, kertben, vízparton – 4 frissítő vizes játék kánikulában

 

Kádban, kertben, vízparton – 4 frissítő vizes játék kánikulában

 

Mi a legjobb módja annak, hogy legyőzzük az unalmat, és eltereljük gyerekeinket a videojátékok csalogatásáról? Természetesen a vizes játékok! Persze nem mindig van szükség gumi medencére, hogy lehűljünk a kánikulában. Íme néhány kreatív ötlet a vizes kalandokhoz, plusz egy szakértői tanácsa arra az esetre, ha a vizezés közben a fürdőruhával együtt előkerülnének a saját és mások testalkatára vonatkozó kérdések, ítéletek.

 

 

Vizes játékok odabent

A vízzel való játékhoz természetesen nem kell feltétlenül a kertbe vagy a strandra mennünk, különösen akkor, ha magas az UV-sugárzás, vagy épp ellenkezőleg, úgy esik, mintha dézsából öntenék. Bent is lehet vizezni, ráadásul nem muszáj a fürdőszobában. A

Melissa & Doug vízzel rajzolós szettjeivel nem kenitek össze a lakást (bár a kiloccsanó víz ilyen melegben úgy is pillanatok alatt felszárad). A vizes filctollas színező nem hagy pacát, maszatot, a festék pedig száradás után eltűnik, ezért újrafesthetitek a képeket.

Háp, háp, loccsanás

Ültessük a gyerekeket egy körbe. Az egyiknek adjunk a kezébe egy pohár vizet. Menjen körbe-körbe, és mondja azt, „háp”, „háp”, miközben egy kis vizet loccsant mindenki fejére, ahogy elsétál mögöttük. Amikor eljut ahhoz, akit meg akar jelölni, kiáltsa azt, „loccsanás”, és a maradék vizet öntse a pohárból a gyerek fejére. A lefröcskölt gyereknek fel kell állnia, és el kell kapnia a locsolót a kör körül futkosva. Ha elkapta, ő lesz a locsoló.

 

Vizezés a kertben

Ha kerti vizes játékokról van szó, mindenki rögtön a gumimedencére vagy a slagra gondol, pedig vannak olyan sokoldalú játékok, mint például a Step2 Lépcsős vízesés, melyben a két medencén kívül ugródeszkák, vízmerítők, műanyag szűrők, és vízesés színesítik a játékidőt. A játszóasztal körül akár egyszerre több kisgyerek is elfér, ezért igazi közösségi élményt nyújthat a játék. Ahogy a Step2 vízimalmos terepasztal is, melyben az ereszkedő víz látványa elősegíti a kreativitás fejlődését és fejleszti a tanulási készséget, a képzeletet.

Vizes váltófutás

Ehhez a játékhoz két csapatba kell osztanunk a gyerekeket. Minden csapatnak adjunk egy vízzel teli és egy üres vödröt és egy-egy nagy szivacsot. A vizes vödröt tegyük néhány méterre az üres vödör elé. A játék lényege, hogy az egyes csapat játékosainak bele kell tenniük a szivacsot a vödörbe, hagyni, hogy jól megszívja magát, majd az üres vödörhöz rohanni, belefacsarni a szivacsot, és átadni azt a következő játékosnak. Az a csapat nyer, aki jobban meg tudja tölteni vízzel a vödröt. Ezt a játékot lehetőleg fűben játsszuk, vagy olyan helyen, ahol a gyerekek nem tudnak elcsúszni futás közben.

 

Fürdőruha és „testpozitivitás”

Nyáron, ahogy előkerül a fürdőruha, a gyerekek biztosan fognak találkozni a strandon vagy a vízparton olyan testalkatú emberekkel is, akik számukra szokatlanok lehetnek. Az is lehet, hogy a saját testüket éri negatív megjegyzés a kortársaktól már egészen fiatal korban. Amikor a gyerekekkel a testsúlyról beszélgetünk, inkább az egészségre összpontosítsunk és ne a megjelenésre. Tanulmányok is kimutatták, hogy nem mindegy, hogyan közelítjük meg a témát. A Minnesotai Egyetem kutatói több ezer szülőt és gyermeket követtek, és azt találták, hogy azok a serdülő gyerekek, akiknek a szüleik az ételekről aszerint beszéltek, milyen hatással van a testsúlyukra (pl. „ezt nem eheted, mert hájas leszel”), nagyobb valószínűséggel követtek szélsőséges és egészségtelen étrendet, vagy szenvedtek később étkezési zavarokban. Ellenben azok a gyerekek, akiknek a szüleik kizárólag az ételek egészségességére összpontosítottak, kevésbé szenvedtek étkezési problémáktól, sőt a túlsúlyosak is kevesebb pszichés problémával rendelkeztek, mint azok, akiknek a szülei ítélkeztek a testsúlyuk felett.

A szakértők szerint ahelyett, hogy azt mondanánk, „ez az ember kövér”, mondjuk azt, „ez az ember nagyobb, mint te vagy én, de az emberek különböző méretűek, és ez rendben van”. Azt is javasolják, hogy ha a gyerekünk testsúlyproblémával küzd, a tiltás helyett inkább mondjuk azt, „nézzük meg, hogy vannak-e más finom választások is ehelyett az étel (cukorka, kóla, hamburger, stb.) helyett”.