2019. június 21.

5 dolog, amiért a nagyszülők a mai korban felbecsülhetetlenek

5 dolog, amiért a nagyszülők a mai korban felbecsülhetetlenek

 

Tudtátok, hogy a június a „Vigyázz a nagyszüleidre” felhívás hónapja? Hogy miért pont a június, annak oka nem tisztázott. A mi tippünk az, hogy nyáron a nagyszülőkre fokozott szüksége van a családoknak, viszont nem árt emlékeztetni magunkat arra, hogy a gyerek-elhelyezési logisztikába való bevonásukon túl érdemes meg is becsülnünk őket. Sajnos erre a nagy rohanásban nem mindig van mód.

 

Érzelmileg a második legfontosabb kapcsolat a gyerekek életében

Dr. Karl Pillemer, a Cornell Egyetem tanára szerint a nagyszülők és az unokák közötti kapcsolat érzelmi szempontból a második helyen áll a szülő-gyerek kapcsolat után. A gyerekeknek számos előnyük van abból, ha a nagyszülők részt vesznek az életükben, de a nagyszülők is élvezhetik az unokáikkal való kapcsolatuk előnyeit. A Boston College közelmúltbeli tanulmánya megállapította, hogy a nagyszülők és az unokák közötti érzelmileg szoros kapcsolat csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát mindkét generációnál.

De van még 5 egyéb dolog is, amiért a nagyszülők ma többet jelentenek az életünkben, mint valaha:

 

#1. Értéket közvetítenek

A nagyszülők több mint fele egy héten csak egyszer látja az unokáit, pedig a kutatások azt mutatják, hogy 10 felnőtt unokából 9 érzi úgy, hogy a nagyszüleik befolyásolták értékeiket és viselkedésüket. A nagyszülők nemcsak azt mutatják meg a kisebbeknek, hogyan lehet kirakni egy Rubik kockát, mire is való a Dominó, vagy hogyan kell rabló römizni . A nagyszülők szeretnek bölcs tanácsokat is adni az unokáiknak, 78 százalékuk vallja, hogy értékeket vitatnak meg a gyerekekkel.

 

#2. Egyre több gyereknek van nagyszülője

Ahogy a várható élettartam nő, úgy a nagyszülők száma is. Míg 1900-ban az amerikai serdülők kevesebb, mint fele rendelkezett legalább két nagyszülővel, ez a szám 1976-ban 90 százalékra nőtt! Sőt egyre több nagyszülő neveli az unokáit: Amerikában jelenleg 2,7 millió nagyszülő biztosítja az unokák alapvető szükségleteit elsődleges gondozóként.

 

#3. A nagyszülők a gazdaságnak is jót tesznek

Megdöbbentő adat, de a nagyszülők a tengerentúlon a gazdaság 75 százalékát szabályozzák, a kiadásaik nagy része pedig az unokák felé irányul, segítenek a gyerekgondozásban, beleszállnak az unokák lakhatásának fizetésébe is. Egy AARP kutatás szerint a nagyszülők elsősorban ruhát ajándékoznak unokáiknak, másodszor könyveket, ezeket követik az édességek és a harapnivalók, majd a játékok. Az idősebb generációk általában nagylelkűek az idejükkel és a pénzükkel, és ez minden bizonnyal igaz a nagyszülőkre is.

 

#4. Igenis tudják használni a számítógépet

Ellentétben a mítosszal, miszerint a nagyszülők egyáltalán nem értenek a digitális kütyükhöz, egy felmérés szerint több mint 75 százalékuk használja az internetet, és szinte felük aktív felhasználója a közösségi médiának. Ma már egyáltalán nem meglepő, ha unoka összefut nagyival ezeken az oldalakon.

 

#5. A nagyszülők szeretnek nagyszülőknek lenni

Biztos te is sokat hallod saját szüleidtől, mennyire hálás dolog nagyszülőnek lenni. Egy felmérés szerint a nagyszülők 72 százaléka gondolja úgy, hogy a nagyszülőnek lenni az életük egyik legfontosabb és legkielégítőbb dolga. Sőt egy felmérés azt is kimutatta, hogy 63 százalékuk sokkal jobban kezeli unokáit, mint anno a saját gyerekeit. Valószínű ez annak köszönhető, hogy a nagyszülők már letudták szülői kötelességüket és felelősségüket, és az unokákra egyfajta játszópajtásként tekintenek. Legalábbis biztos te is tapasztaltad, ahogyan egy pillanat alatt gyerekekké válnak az unokák társaságában: a földön kúsznak-másznak ők is a játszószőnyegeken, órákig képesek elbíbelődni egy építőjátékkal, bújócskáznak vagy fogócskáznak. Utóbbiban ma már az egészségi állapotuk sem gátolja meg őket, hiszen a mai nagyszülők jóval aktívabbak, sportosabbak az őket megelőző generációknál.

A ti nagyitokra, nagypapátokra is igazak a fentiek? Ti hogyan fejezitek ki irántuk érzett megbecsüléseteket?

A Place for Mom cikke alapján