2019. június 15.

Apák napja: 6 játék apáknak, amivel felébreszthetik a bennük élő kisfiút

Az apák és gyerekeik közötti kapcsolat mindig nagyon különleges, hiszen úgy tudnak együtt játszani, mintha nem létezne közöttük korkülönbség. Sajnos manapság a férfiaknak alig jut elegendő idejük arra, hogy a játék újra gyermekké varázsolja őket, ezért minden ilyen kínálkozó alkalmat érdemes megragadni.

 

Amit az Apák napjáról tudni kell

Az idén június 16-ra eső Apák napja Amerikából ered a 20. század elejéről. A polgárháborús veterán William Jackson Smart egyedülálló szülőként nevelte fel kilenc gyerekét második felesége halálát követően. A kezdeményezés egyik lányában fogant meg azután, hogy hallott az első anyáknapi ünnepségről, melyet Anna Jarvis alapított. Az apja szülői példája által inspirálva, Sonora úgy érezte, hogy az apáknak is járna egy saját ünnepnap. Az első apák napját 1910. június 19-én tartották az amerikai Spokane-ben.

 

Ébresszétek fel játékos éneteket, a bennetek lakozó kisfiút, és engedjétek meg a gyerekeinknek, hogy kapcsolódjanak hozzá. Mutatunk pár tippet, hogyan tudnátok idén emlékezetessé tenni ezt a napot:

 

#1. Játék az utcán

Minden kisfiú imád az utcán lődörögni, focizni, bandázni, labdázni, rúgni a port. Apával ez sokkal nagyobb móka. Akár ki is próbálhattok régi grundjátékokat, például a golyózást, melynek lényege, hogy mindenkinek gurítania kell egy golyót, és az nyer, aki eltalálja a másik már elgurított golyóját. További grundjátékokat a Pál utcai fiúkból és más regényekből a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján találhattok!

#2. Robbanós kóla

Mindenki ismeri, hogy a light kóla és a Mentos kombójából hatalmas kirobbanó gejzír válik. Azonban nemcsak a kóla az egyetlen olyan reaktív folyadék, amely a Mentos cukorkával való érintkezéskor aktiválódik, és – anyu nagy örömére – összeragasztja a konyhát. A kísérletezés kedvéért menjetek a közeli boltba, és vegyetek több tetszőleges bubis italt (a tudomány kedvéért történik mindez, így elég lesz a legolcsóbb is), és kísérletezzetek, melyikből tőr elő a nagyobb gejzír. Ha nem akarjátok anyát a sírba vinni, akkor inkább slime-ot készítsetek, mert a So Slime nem ragad, nem rombol konyhát, viszont hasonlóan képes borzolni a kedélyeket.

#3. Kémhálózat

Küldjetek egymásnak szigorúan bizalmas üzeneteket például egy hosszú locsolócsövön keresztül, vagy írjátok le, és rejtsétek el egymásnak fiókokban, könyvespolcok mögött, egy könyvben a cetlikre írt haditerveket. Kipróbálhatjátok a Fedőnevek képekkel társasjátékot is, amelyben a kémfőnöknek és csapatának vizuális fantáziájuk segítségével kell versengeniük.

#4. Készüljetek fel a zombi apokalipszisre

Tegyetek úgy, mintha közelegne a zombi apokalipszis, és be kellene rendezkednetek a védekezésre. Csináljatok bunkert a gyerekszobában, találjátok ki, milyen eszközökkel fogtok harcolni, mivel tudjátok visszatartani majd őket. Használhatjátok a Nerf Zombie Strike szivacslövőit is, melyeket kifejezetten zombitámadásra fejlesztettek ki.

#5. Találjunk ki történeteket

Vágjunk fel egy papírt négyzetekre, és írjunk egy-egy vidám szót mindegyikre, pl. keksz, UFO, orrszarvú, macisajt. Ezután kérjük meg a gyerekeket, hogy készítsenek egy mesét ezeknek a szavaknak a hozzáadásával. A mesék persze szabadon testre szabhatók. Használhatjátok a The Creativity Hub sztorikockáit is, melyeken szavak helyett képekből kell összerakni az izgalmasabbnál izgalmasabb történeteket.

#6. Csak csináljuk azt, amit apa szeret

A gyerekeknek nem kell feltétlenül ajándékban gondolkodniuk. Egyszerűen kérdezzék meg apától, mi az, amit igazán szeretne. Moziba akar menni, pecázni szeretne, vagy csak pihenne egész nap? Ünnepelje úgy az apaságát, ahogy a legjobban szeretné!

 

Ti mivel teszitek emlékezetessé az idei apák napját?