2019. június 11.

10 hét, ami kevés a gyereknek, de sok a szülőnek! Túlélőkalauz nyárra!

A gyerekek már alig várják a nyári szünetet, pedig a hosszú vakáció sokszor okoz stresszes helyzeteket nekünk, szülőknek. A gyerekek késői fennmaradása, a nagyszülőkkel vívott logisztikai csatározások, az utazással járó szervezési feladatok olyan nyomást terhelnek a családokra, melyet akár nyugodtan nevezhetnénk „nyaralási stressz szindrómának”.

 

Egy 2000 család megkérdezésével készült felmérésből kiderült, hogy négy szülőből legalább egy kifejezetten fél a nyári vakációtól. A munkahelyi kötelezettségvállalások, a gyerekekkel folytatott küzdelmek, az olykor bosszantó időjárási körülmények és a korlátozott anyagi források tényleg embert próbáló feladattal állítanak szembe. Már az is könnyíthet a lelkünkön, ha nem akarunk Mary Poppinsok lenni az idő 100 százalékában, és megtaláljuk azokat a stratégiákat, amelyektől nemcsak túlélhető, da akár még élvezetes is lehet a nyár:

Hogyan hozzuk ki ebből a helyzetből a legjobbat? Íme nyári túlélőkalauzunk:

 

Egynél több aktivitást ne tervezzünk egy napra

A kevesebb néha több. Ha el akarod kerülni az állandó nyüzsgést és feszültséget, fogadd meg, hogy nem terheled túl a gyerekeket különféle programokkal, és nem tervezed meg minden percüket. A gyerekeknek szükségük van a csendes pihenőkre, amikor csak lógatják a lábukat, elszöszmötölnek valamivel, dúdolásznak. Az unatkozásnak számos pozitív élettani hatása van gyerekkorban: lehetőségük lesz álmodozni és kikapcsolódni, növekszik a toleranciára és türelemre való képességük, fejlődik a képzelőerejük.

 

Ha már unalom… Készítsünk unalom befőttet!

Hiába izzítottuk a nagyit, szerveztünk jobbnál jobb aktivitási lehetőségeket, ahogy már említettük, egyáltalán nem szükséges minden percét beosztanunk. De mit tegyünk, ha állandóan arról panaszkodik, hogy unatkozik, mi pedig nem szeretnénk egy kütyüvel elterelni a figyelmét? Nos, készítsünk unalom befőttet! Vegyünk elő egy befőttes üveget, és bíztassuk arra, hogy töltse meg különféle színes papírdarabbal, melyekre különböző játékötleteket, aktivitásokat ír: könyvolvasás, süti sütés, rajzolás, társasozás, kártyázás, stb. Minden alkalommal, amikor a gyerek unatkozik, húznia kell egy cetlit.

 

Legyenek elvárásaink

Vakáció alatt gyakran értjük azt, hogy hátradőlhetünk, és nyugodtan elengedhetjük azokat az elvárásokat, amelyeket év közben a gyerekek felé támasztunk. Ehelyett viszont inkább beszélgessünk a gyerekekkel arról, milyen napi rutinhoz kell kötniük magukat továbbra is. Persze tehetünk engedményeket például a lefekvéssel kapcsolatban, de tartsuk magunkat a megbeszéltekhez. Így a saját dolgunkat is megkönnyítjük, ha újra vissza kell majd állni a szokásos, tanév közbeni menetrendbe.

 

Dolgozzunk össze

Ne vegyünk minden terhet a nyakunkba a nyári aktivitások kitalálásakor, hiszen nem vagyunk problémamegoldók vagy programfelelősök. Üljünk össze a családdal, és találjuk ki közösen, mi lenne a legjobb aktivitás és kikapcsolódás.

Küldjük nyári táborba

A nyári táborok strukturált lehetőségeket kínálnak a gyerekek fejlődéséhez, önállóbbá, magabiztossá válhatnak tőle, miközben fejlődnek szociális készségeik, új barátságokat kötnek, sőt új készségeket is tanulnak. Egy kutatásban a gyerekek 96 százaléka mondta azt, hogy új barátságokat kötött ott olyanokkal is, akik elsőre teljesen távol álltak tőle, a szülők 70 százaléka állította, hogy a gyerek önbizalma nőtt a táborban töltött idő alatt. Hogy a mi gyerekünk is hasonlóan jó élményekkel gazdagodjon, mindenképp válasszunk számára olyan tábort, amely megfelel az érdeklődésének és életkorának is. Ma már nemcsak sport tábor, de rengeteg más kreatív alternatíva létezik. Nem feltétlenül kell ottalvós táborokban gondolkodnunk, már az is elég tehermentesítő, ha a délelőttöket tölti kortárs közegben, felnőtt felügyelettel a gyerek.

 

Legyünk spontánok!

Ellenálljunk a kísértésnek, hogy minden egyes pillanatot olyan élményekkel töltsünk meg, melyekre jó lesz majd visszagondolni. A legjobb emlékeket gyakran épp a spontaneitás hozza létre. Egy jó kis vízi pisztolyozásból a kertben, a telihold és a csillagok kémleléséből, a bogarak megfigyeléséből legtöbbször sokkal jobb történetek kerekednek, mint amikor túlszervezzük a dolgokat.

 

Az egyensúly megtalálása nem mindig könnyű, főleg azért nem, mert ilyenkor a szokásos napi rutinunk is felborul. Törekedjünk az egyszerűségre, töltsünk minél több minőségi időt a gyerekekkel, hiszen hiába 10 hét a nyári szünet, úgy el fog repülni, hogy észre sem vesszük!

 

Nektek milyen túlélő tippjeitek vannak a nyárra? Osszátok meg velünk kommentben!