2019. május 28.

Pinata-püfölés és érzelem felismerés: 4 mókás készségfejlesztő születésnapi aktivitás

Az év egyik legkülönlegesebb napja a születésnap, amikor minden a szülinaposról szól. Ti éppen tervezitek a következő szülinapot a családban? Kerestek valami jó kis kreatív játékötletet, amivel még szórakoztatóbbá tehetitek ezt az ünnepet? Családi körben ünnepeltek, vagy a gyerekek barátait is bevonjátok? Ha utóbbit választanátok, és szeretnétek különlegessé tenni az idei szülinapot, merítsetek ötletet a Játéktenger ajánlásaiból:

 

#1. Találd ki, ki az!

Amire szükséged lesz: régi magazinok, ragasztó, egy doboz, egy biztonságos olló, kártya méretű lap.

Add a gyerekek kezébe a magazint, és kérd meg őket arra, hogy vágjanak ki belőle pár érdekes képet, például házat, kutyát, virágot, repülőt, stb. Ezután kérd meg őket arra, hogy ragasszák ezeket a képeket a kártyákra – egy képet egy kártyára. Miután a gyerekek befejezték a képek kártyákra illesztését, helyezzék az összes kártyát egy dobozba. Rázd meg jól a dobozt, hogy az összes kártya elvegyüljön a többi között. Kérd meg a gyerekeket, hogy vegyenek ki egyszerre egy kártyát a dobozból. Az a gyerek, aki kihúzta a kártyát, segíteni fog a többi gyereknek kitalálni a kezében tartott képet. A trükk az, hogy nem mondhatja ki közvetlenül a kártyán látható dolog elnevezését, hanem más szavakkal kell körülírnia a képet. Aki helyesen kitalálja, az lesz a következő, aki húz. Kisebbeknek remek móka a Thinkfun Guríts és Játssz kártyajáték, ahol a kártyán szereplő feladatokat kell eljátszaniuk.

#2. Szupergyors öltözés

Amire szükséged lesz: két bőrönd vagy doboz, különböző típusú ruhadarabok és kiegészítők, pl. köpenyek, sálak, kabátok, csizmák, parókák, szoknyák, stb.

Győződjünk meg róla, hogy ugyanannyi számú ruhadarabot adtunk mindkét bőröndhöz. A ruhák legyenek kényelmes méretűek, hogy minden gyerek kényelmesen viselhesse őket. Miután megtöltöttük a bőröndöket a ruhákkal és a tárgyakkal, tegyük őket a szoba egyik végébe. Osszuk a gyerekeket két azonos számú csoportba. Abban az esetben, ha páratlanul vannak, hagyjuk, hogy a csapatából az egyik gyerek kétszer is forduljon, hogy kiegyenlítse a másik csapat játékosait. Kérjük meg a gyerekeket, hogy menjenek a szoba másik végébe. Egy gyereknek fel kell vállalni a hívó szerepét, aki megmondja a játékosoknak, hogy mikor kezdjenek és mit tegyenek. Amint a hívó „gyerünk”- et kiabál, minden egyes csoport első játékosának a helyiség másik végébe kell futnia, felnyitnia a bőröndöt, és meg kell próbálnia az összes benne található ruhát magára aggatnia – lehetőleg minél gyorsabban. Emellett a játékosnak arról is meg kell győződnie, hogy minden cipzár, szalag, gomb a helyén van-e. Miután felvették az összes ruhát, le is kell venniük, visszahelyezniük a bőröndbe, és be is zárni azt. Ekkor a játékosoknak vissza kell menniük a csapatukhoz, és át kell adniuk a stafétát a következő játékosnak. Minden csapat összes játékosának el kell ismételnie a feladatot, amíg mindenki sorra nem kerül. A győztes az a csapat lesz, aki először teljesíti a feladatot.

Kisebbek, akik még csak most tanulják az öltözködés csínját-bínját, gyakorolhatnak közben a Melissa & Doug tanuló maciján.

#2. Arckitalálós

Amire szükséged lesz: néhány toll és ceruza, papírok, egy csésze vagy egy kalap.

Adj egy maroknyi papírt, tollat vagy ceruzát mindenkinek. Kérd meg őket, hogy írjanak le három-négy különböző érzelmet a papírokra. Ha a gyerekek nem tudják megérteni, hogy milyen érzéseket vagy érzelmeket írnak le, vagy nem jut eszükbe semmi, akkor segíts nekik példákkal. Miután a gyerekek leírták az érzéseket, vedd el a papírt minden gyerektől, és hajtsd össze őket. Az összegyűjtött papírokat helyezd egy kalapba vagy pohárba. Minden gyerek húzzon egy papírt, nyissa ki, és olvassa el az érzelmeket vagy érzéseket, de ne mondják ki hangosan. A játék célja, hogy a gyerekeknek ki kell találniuk az adott érzelmet úgy, hogy a mutató csak az arcát és a fejét használhatja a különböző érzések kifejezésére. A játékosok addig játszanak, míg az összes érzelmet ki nem találták. Kisebbek akár Fisher-Price hangulatkrétával is felírhatják, felrajzolhatják az érzelmeket a papírra.

#4. Pinata (ejtsd: pinyáta)

Amire szükséged lesz: lufi, 1 bögre liszt, 2 bögre víz, újságpapírok, színes krepp-papír.

A pinatát mi magunk is elkészíthetjük, de akár bele is vonhatjuk a gyerekeket az alkotási folyamatba. Úgy számoljátok, hogy legalább egy nap kell hozzá. Ne aggódjatok, nem túl bonyolult: fújjunk fel egy lufit, majd rögzítsük valahol, ahol stabilan állhat. Az újságpapírokat vágjuk pár ujjnyi csíkokra. A vizet a liszttel keverjük csomómentesre, majd a csíkokat egyenként merítsük a lisztes ragasztóba, és fedjük be velük teljesen a lufit, majd hagyjuk száradni egy éjszakán át. Miután megszáradt és megmerevedett a papír, a lufit egy tűvel pukkasszuk ki, és húzzuk ki a félkész pinatát. A két végén ollóval vágjunk egy lyukat rajta, és fűzzük bele a zsinórt, amivel majd felakaszthatjuk. Ezután színes krepp-papírral fedjük be úgy, ahogy szeretnénk. A pinatát megtölthetjük édességekkel, apró játékokkal, konfettivel, majd akasszuk fel a magasba. A cél az, hogy a gyerekek egy teniszütővel/sodrófával leüssék a magaslatból, és övék legyen a benne lévő sokféle jóság.

Mi a ti kedvenc kreatív közösségi játékotok? Osszátok meg velünk kommentben!