2019. május 24.

7 tipp a stresszmentes kiránduláshoz és kempingezéshez!

Még ha vannak is napok, melyek inkább idézik az októbert, mint a májust, úgy néz ki, lassan, de biztosan itt van végre a jó idő. És minél inkább növekszik a napsütéses órák száma, annál inkább lesz kedvünk szabadidőnk nagy részét a szabadban tölteni. A június a kempingezés hónapja, de már most érdemes felkészülnünk rá, főleg ha kisgyerekeink vannak. Velük ugyanis teljesen más „feeling” a sátrazás, hiszen a fél szemünket folyamatosan rajtuk kell tartanunk, az ő igényeik/életkoruk szerint kell megszerveznünk a napjainkat, sőt még arra is kell ügyelnünk, hogy ne unják el magukat, és számukra is legalább annyira élvezetes legyen a kempingezés.

 

Hogyan készüljünk erre? És ami talán még jobb kérdés: hogyan legyen a családi kempingezés inkább szórakozás, mintsem kihívás? Mutatjuk tippjeinket!

 

#1. Minden otthon kezdődik

Vagyis gyakoroljatok otthon! Talán megmosolyogtató ez a tipp, de hidd el, a hasznotokra válik, különösen, ha a gyerekek még sosem kempingeztek. Ha a kertben állítjátok fe a sátrat, már idejében kiderül, hogyan kell felöltözni ahhoz, hogy ne fázzanak a gyerekek éjjel, illetve hogy elég puha-e a matrac, vagy kell-e még alá néhány Polifoam. Engedjétek meg, hogy a gyerekek kint aludhassanak a sátorban. Hihetetlen élmény lesz nekik! Kisebbek a szobában is gyakorolhatnak, eljátszhatják a kempingezést a Melissa&Doug Trixie katicabogár vagy bogárka sátrával.

#2. Engedd meg nekik, hogy segítsenek a pakolásban

Adjunk neki felelősséget abban, hogy saját kempingeszközeit maga csomagolhassa el az általunk készített lista alapján, majd az otthon elhagyása előtt ellenőrizzük, nem hiányzik-e valami. Nekünk is segítség, ha kategorizáljuk az elpakolnivaló dolgainkat, különösen, ha több napra megyünk. Ezek hasznos kategóriák lehetnek:

  • konyhai eszközök
  • ételek és nasik
  • fürdőszobai és fürdőeszközök
  • sátor és hálózsák
  • ruhák
  • zene és szórakozás
  • játékok

 

#3. Olyan ételeket csomagolj, amit biztos szeretnek a gyerekek

A kempingezés egyik kiemelkedő pontja a tűz körüli sütögetés, a nyársra tűzött szalonnák csöpögtetése. Sok gyerek nem szereti a szalonnát, ezért érdemes az ő kedvenceikkel is készülnünk, például nyársra tűzhető pillecukorral. A franciapirítós biztosan a kedvencük lesz: nem kell más hozzá csak pár toast kenyér vagy kalács, tojás, tej, méz, só mentes vaj. 2 tojást összekeverünk tejjel, egy csipet cukorral, ízlés szerint fahéjjal és egy csipet sóval. A rezsó és egy serpenyő segítségével felmelegítjük a vajat, és megforgatjuk benne a tejes masszába mártogatott kenyér- vagy kalácsdarabkákat. Isteniek lesznek, amint megsültek, ízlés szerint tehetünk rájuk mézet is.

 

#4. Gondolj a kedvenc játékaikra

Hiába gyűjtöttük ki a legjobb szabadtéri aktivitásokat, hiába találnak a gyerekek rengeteg érdekességet a természetben, amelyek akár órákig is leköthetik a figyelmüket, jobb, ha a saját lelki biztonságunk érdekében is elcsomagolunk néhány alapvető játékot. Mik legyenek ezek?

Legyen egy extra sátor kijelölt játszótérként, így anélkül játszhatnak, hogy megzavarnák a pihenő felnőtteket. Ha van egy kijelölt helyük, akkor arra se kell folyton ügyelnünk, hogy letisztítsuk a lábukat, mielőtt belépnek az alvó sátorba. A játéksátor ráadásul árnyékol, így a napsugárzás ellen is védve vannak. Emellett egy-két, a gyerek méretének megfelelő kempingszék is sokat hozzáadhat az első kempinges élményéhez, ahogy néhány napelemes lámpa, elemlámpa is.

 

#5. Vond be őket

Még ha a sátrat gyorsabban össze tudnánk magunk szerelni, akkor is vonjuk be őket a táborozás rejtelmeibe. Tanítsuk meg nekik az alapokat: hogyan kell felállítani a sátrat, találni jó sátorhelyet, építeni tábortüzet, ha engedélyezett. Adjunk neki életkorának megfelelő, értelmes feladatokat. A legfiatalabbak segíthetnek a tűzifák összegyűjtésében, a vizes palackok feltöltésében, az alvópárnák, matracok felpumpálásában, az edények elmosogatásában. Próbáljunk lelkesek maradni, számoljunk a kellemetlenségekkel, hiszen a jó hangulatunkat a gyerekek is átveszik.

 

#6. Találjunk tanulásra alkalmas pillanatokat

Nem számít, milyen korban vannak, soha nem túl korai ahhoz, hogy megismerkedjenek a természettel, kis lépéseket tegyenek annak megóvására. Tanítsuk meg nekik, hogy tartsák tiszteletben a vadvilágot, ne szemeteljenek, ne hagyjanak maguk után rendetlenséget. Tartózkodjunk sokat a szabadban, mellőzzük a kütyüzést, ha már kempingezzük: vizsgáljuk meg a leveleket, a bogarakat, a felhőket. Mutassunk nekik érdekes dolgokat a természetből. Vigyünk olyan könyveket, amelyek segítségével azonosíthatjuk a rovarokat és a növényeket.

 

#7. Engedjük el a felesleges elvárásainkat

Végül pedig ne felejtsük, mindegy mennyire készültünk fel, mindig vannak olyan dolgok, amelyekre nem számítottunk, ezért a rugalmasság és a türelem nagyon fontos. Ne forszírozzuk az aznapi kirándulást, ha a gyerekeknek semmi kedve nincs hozzá, keressünk más tevékenységeket. Ha pedig kimaradt valami, (pl. a szúnyogriasztó vagy a zseblámpa) írjuk fel magunknak, hogy legközelebb, amikor útnak indulunk, ne felejtsük elvinni magunkkal.

 

Ti hova mentek idén túrázni, kempingezni?