2019. május 16.

5 ok, miért olvassunk tündérmeséket a gyerekeknek

 

„Ha azt akarod, hogy a gyerekek intelligensek legyenek, olvass nekik tündérmeséket. Ha azt akarod, hogy még intelligensebbek legyenek, olvass nekik még több tündérmesét” (Albert Einstein)

Manapság sajnos olyan nézetek is napvilágot láttak, melyek szerint a tündérmesék ártalmasak a gyerekekre nézve. Mi most 5 ténnyel cáfoljuk meg ezt a hamis és alaptalan vélekedést:

 

#1. A tündérmesék fokozzák a gyerekek képzeletét és kulturális műveltségét

A gyerekek fantáziája erőteljes és a maga módján egyedülálló. Nemcsak arra való, hogy különféle történeteket és játékokat találjon ki, hanem a kreatív gondolatokban is kulcsfontosságú, így meghatározhatja a tanulást, a karriert, sőt később az egész élet minőségét. A fantázia révén kulturális műveltség is létrejön, hiszen a tündérmesék gyakran más kultúrákból valóak, a mieinktől eltérő szokásokat jeleníthetnek meg, ezzel pedig arra tanítják a gyerekeket, hogy kíváncsisággal fedezzék fel a külvilágot, új dolgokat tanuljanak, új helyekre látogassanak el – még ha csak képzeletben is.

#2. Segítik megkülönböztetni egymástól a jót és a rosszat

Egy eredeti varázsmesében mindig van igazi erkölcsi lecke, harc a szeretet és a veszteség, a jó és a rossz között, és ezek a tanulságok nem hagyják érintetlenül a gyerekeket, tudat alatt is hatnak rájuk. A mesék segítenek a gyerekeknek a helyes és a helytelen értelmezésében, de nem közvetlen tanításokon, hanem inkább következtetéseken keresztül. A mesék arra is megtanítják a gyerekeket, hogy a jó mindig diadalmaskodik, elnyeri méltó jutalmát, és bár ez a való világra nem mindig igaz, a tanítás mégis egyszerű és fontos: legyél hős, ne pedig gazember. Ha jót és jól cselekszel, az valahogyan és valahol biztosan megtérül majd.

#3. A tündérmesék fejlesztik a kritikus gondolkodást

A mesék a gyerekeket kritikus gondolkodásra tanítják. Látják a hősök döntéseinek következményeit, ahogy azt is, hogy a velük történt dolgok mindig azon múlnak, milyen döntéseket hoztak előtte. Persze nem minden szereplő lehet jó szerepmodell, sőt még a jók is megtapasztalnak olykor gondokat, bajokat, stresszt. Amit azonban ezek a történetek taníthatnak, hogy amikor rossz dolgok történnek, döntéseket kell hozni. Ha pedig helyes döntést hozunk, az sok mindent rendbe tehet. Érdemes kisebbekkel átbeszélni a történeteket. A népszerű Nyitogasd ki! köteteiben a történetet a felemelhető ablakok alatt megbújó információkkal kell kiegészíteniük a gyerekeknek ahhoz, hogy teljes egészében megismerjék a mesét – ezzel pedig még jobban rögzülnek bennük az olvasottak.

#4. Segítik őket az érzelmek kezelésében

A mesék nemcsak felkészítik a gyerekeket a társadalomra, illetve a morális döntéshozásra, de arra is megtanítják őket, hogyan kezeljék a belső problémákat. Bruno Bettelheim gyerekpszichológus, aki kifejezetten a tündérmesére gyerekkori szerepére specializálódott, azt gondolta, hogy a mesék segítenek a szorongás kezelésében, vagy azoknak az érzéseknek a kifejezésében, amelyeket maguktól még nem tudnának megmagyarázni. A mesékben a gyerekek gyakran kapnak főszerepet, ami lehetőséget ad arra, hogy a kis olvasók azonosuljanak a mese szereplőivel. Az érzelmi feldolgozást még jobban erősíthetjük, ha csodaszépen kimunkált Bayala Fantasy figurákat adunk a kezükbe, amelyekkel eljátszhatnak, sőt ki is találhatnak történeteket. A My Fairy Garden tündérkerjei szintén fejleszthetik a fantáziát, miközben megtanítják a gyerekeket a növényekről való gondoskodásra is.

#5. Végül pedig a tündérmesék nagyon szórakoztatóak

Hiába növünk fel, emlékeink megmaradnak azokról az időkről, amikor még a paplan alatt kucorodva olvasgattunk sárkányokról, királylányokról és hercegekről. Arra is emlékezhetünk mit érezhettünk, mikor szüleink hazatértek a legújabb Harry Potter könyvvel. Sőt azok a játékok, amelyeket a barátainkkal játszottunk, gyakran hordozták az elmúlt éjszaka olvasott történeteket, sőt gyakran ezeket a meséket szőttük tovább a játék közben. A gyerekeinknek most ugyanezt az élményt adhatják meg a tündérmesék, és az azokban szereplő alakokat megelevenítő sárkányos, lovagos, tündéres akciófigurák.

Akár a tanítás, akár a képzelet vagy az érzelmi intelligencia a cél, biztassuk arra a gyerekekeinket, hogy minél több tündérmesét olvassanak: olvassunk együtt, adjuk a kezükbe mesére utaló játékokat, és persze mindig győződjünk meg róla, hogy biztosan tudják, hogyna kell legyőzni a gonosz boszorkányokat.

 

Ti milyen gyakran olvastok együtt tündérmeséket?