2019. május 14.

A Top8 egyensúlyfejlesztő játék gyerekeknek!

A Top8 egyensúlyfejlesztő játék gyerekeknek!

 

Mindannyian tudjuk, hogy az egyensúly megtalálása az egyik legfontosabb az életben. Persze nemcsak lelki értelemben elsődleges feladatunk ez, a fizikai egyensúly is legalább ennyire fontos. Hogy miért? A jó egyensúly segít megelőzni a sérüléseket, az ízületeket helyes irányban tartja, és előnyöket ad a sportolás terén.

Az egyensúly egyszerű és természetes dolognak tűnik, melyet gyakran magától értetődőnek tartunk. Pedig ez egyáltalán nem így van! Az egyensúlyt nem adják ingyen, ez egy tanult készség, amely fizikai és szellemi erőfeszítést igényel. Mint sok más tevékenység esetében is, a jó egyensúlyi érzéket nem árt már korai gyerekkorban kialakítani, hiszen ilyenkor még könnyebbek, rugalmasabbak vagyunk, és kevésbé tűnnek az egyensúlyozást igénylő feladatok (pl. korcsolyázás) félelmetesnek. Attól sem félünk, hogy esetleg hülyén nézünk ki,  ha elesünk, és mindenki rajtunk fog nevetni.

A gyerekkori egyensúlyfejlesztés segíthet az erő, az önbizalom és a jó izom-ízületérzékelés elérésben.

Íme 10 olyan készségfejlesztő játék, amellyel biztosan megtalálják a helyes egyensúlyt az életben:

 

#1. Létra-híd

A feladathoz szükségünk lesz egy erős létrára, néhány párnára és egy kis helyre. Helyezzünk néhány párnát a fekvő létra két vége alá, és hagyjuk, hogy a kicsik átkeljenek a létrán. Kezdetben lépkedhetnek négykézláb is. Ha a gyerekek nagyobbak és edzettebbek lesznek, magasabbra is lehet tenni a létrát, így nagyobb akadályt jelent majd a rajta való átkelés. Ha nincs létránk, viszont vannak nagyobb köveink, hozzunk létre belőlük egy kis ösvényt a hátsó kertben, amin a gyerekek végig tudnak egyensúlyozni mezítláb.

#2. A „gondolkodó” piramis

Ez az ötszemélyes emberi piramis elsőre bonyolultnak tűnik, pedig igazán könnyen létrehozható. A legnagyobbak legyenek a piramis alján, a legkisebbek a tetején. Fontos, hogy mindenképpen felügyelettel játsszák ezt a feladatot, és lehetőleg legyen elég tér és puha talaj hozzá, ha elborulna a piramis. Az első gyerek álljon négykézláb, a második üljön rá a hátára úgy, hogy előredönti a hátát. Az ő hátára ül rá a harmadik, és így tovább, míg az ötödik gyerek el nem foglalja a helyét a negyedik hátán, a piramis legtetején.

#3. Bilibózzunk!

A Bilibo egy sokoldalúan használható játék – lehet rajta dobolni, lehet vele homokozni, ha több is van belőle, építhetünk belőlük hidat, amin egyensúlyozva átkelhetnek a gyerekek, vagy tornyot, ami szintén fejleszti az egyensúlyérzéket. Télen használható szánkóként, de simán bele is ülhetnek a gyerekek, és össze-vissza pöröghetnek, foroghatnak vele, miközben remekül fejlődik egyensúlyérzékük, koordinációs készségük, nagymozgásaik.

#4. Zsonglőrködés

Álljunk egy lábra, emeljük fel a másikat 90 fokos szögben, a comb legyen párhuzamos a talajjal. Tartsunk egy teniszlabdát a kezünkben, a megemelt láb oldalán. Dobjuk a labdát a felemelt lábunkra, a kezünkkel segítsük, hogy ne essen le a labda a lábunkról. Ha az egyik oldalon már profik vagyunk, jöhet a másik.

#5. Babzsák-tánc

Minden gyerek helyezzen egy babzsákot a fejére, majd a zenére kezdjenek el táncolni. A cél, hogy ne hagyjuk, hogy a babzsák a padlóra essen. Ha esés közben elkapják, folytathatják a táncot, ha viszont leesik a padlóra, ki kell állniuk a játékból.

#6. Tornyok

A Melissa & Doug Suspend Junior egyensúlyi játékban fel kell állítanunk az állványt, pörgetnünk, majd a kipörgetett színű drótot az építményre helyeznünk úgy, hogy az továbbra is egyensúlyban maradjon. Egy rossz mozdulat és az addig felépített csoda leomolhat. A játék kiválóan alkalmas kisebb gyerekek számára is, mivel a játék nem igényel olvasási képességet, ugyanakkor a sikerre való törekvés képessége minden játék alkalmával egyre csak nő. A gyermekek megtanulják, hogyan kockáztassanak még elfogadható mértékben, hogyan viseljék a döntésük következményeit, és hogyan egyensúlyozzanak és ellensúlyozzanak. Ha jó idő van, építhetünk kőtornyot is: rakjunk egymásra különböző méretű köveket, vigyázva arra, hogy ne boruljon el. Használhatunk faágakat is, és felépíthetünk belőlük egy komplett kis faházat.

#7. Hát a hátnak

Üljenek le a gyerekek a földre, és támasszák egymásnak a hátukat. A feladat az, hogy egymásnak támasztott háttal kell felállniuk úgy, hogy nem használhatják a kezüket. Tovább fokozhatjuk a kihívást, ha felállva egy kis gumilabdát illesztünk a térdeik közé, és arra ösztönözzük őket, hogy próbáljanak járni, ügyelve arra, nehogy elengedjék a labda szorítását.

 

#8. Mire jó az öntözőcső

Még túl kicsi a gyerek a bonyolultabb egyensúlyi feladatokhoz? Nagyon egyszerűen tudjuk fejleszteni az ő egyensúlyukat is egy kerti locsolócső segítségével. Készítsünk belőle pályát a kertben különféle hullámokkal és hurkokkal, és kérjük meg a kicsit arra, hogy gyalogoljon végig a csövön.

 

Ti mivel fejlesztitek gyereketek egyensúlyérzékét?