2019. május 7.

Földön, vízen, levegőben! – 4 tipp, hogyan használjuk fel a természeti elemeket a játékhoz!

Régebben tudták, hogy a természetben minden játék fellelhető. Hétköznapi anyagokból – például kavicsokból, gazokból, botokból, porból, homokból – is készítettek játékokat vagy művészeti alkotásokat, és bár hazavinni nem mindegyik alkotást lehetett, maga az alkotói folyamat, a játék önmagában olyan élmény volt, amely többet jelentett egy-egy megfogható tárgynál.

 

Most, hogy hamarosan itt a jó idő, töltsünk minél több időt a szabadban, és ösztönözzük a gyerekeket is arra, hogy minél többet játszanak a természeti elemekkel! Hogy miért? A gyerekkor alapvető szükséglete a homokozás, a sárral, földdel, vízzel való játék, ami saját élményt ad nekik. Miközben fejlődnek például a finommotoros képességeik, közvetlen és élő kapcsolatot teremtenek a természet dolgaival, megtanulják, hogyan kell tisztelni azokat, és ez megalapozza későbbi hozzáállásukat is a környezetükhöz.

 

#1 Játék a semmivel

Sokan panaszkodnak mostanában, hogy a gyerekeket körbevevő túl sok tárgy, teljesen megfosztja őket a hasznos unalom érzetétől, és az abból fakadó kreativitástól. Pedig a semmiből is lehet valami! Hogyan? Ösztönözzük arra a gyerekeket, hogy gyűjtsenek friss faleveleket. Ezekből fogunk mintát vágni körömvágó ollóval. Lehet teljesen nonfiguratív az alkotás, de lehet megfogható – vághatnak például arcot a levélnek. Ha a fény felé tartjuk a művet, akkor rajzolódik ki a legszebben a minta! A gyerekek az alkotó folyamat közben nagyon szépen meglátják, hogy a „semmivel” is lehet alkotni, a semmi igenis hasznos alapja annak, hogy valami legyen.

#2. Játék a fénnyel/árnyékkal

Készítsünk árnyszínházat! Szükségünk lesz egy fekete kartonpapírra, ceruzára, ollóra, hurkapálcikára, ragasztószalagra, egy fehér lepedőre és egy kislámpára. Rajzoljuk meg egy figurát, kedvenc meseszereplőnket, vagy bármit, ami szívünknek kedves. Vágjuk körbe, vágjunk neki szemet, szájat, ragaszthatunk rá tortapapírból ruhát. Miután kész, ragasszuk egy hurkapálcikára. Világítsuk meg a kifeszített lepedőnket hátulról, és kezdődhet is a színház.

A gyerekek a napenergiával is megismerkedhetnek, és a Buki Mini Lab napelemes járműépítő szett segítségével működő játékautót építhetnek, mely a napsugárzásból nyeri energiáját. Ha pedig a többieket szeretnék megtréfálni, varázsoljanak fényt a Marvin’s Magic vándorló fény trükkjével, melyből megtanulhatják, hogyan dobják át a fényt egyik kezükből a másikba, vegyék ki a köldökükből, pattogtassák a földön, stb.

 

#3. Játék a vízzel

A víz az egyetlen tükör, ami nem törik el. Sőt olyan képlékeny, hogy rengeteg lehetőséget ad a játékra. Lehet benne fürödni, lehet spriccelni, lehet inni, és festeni is lehet vele. Szükségünk lesz festékekre, ecsetre, botra, filcekre és persze vízre. Nem kell feltétlenül papírra festenünk, készülhetnek az alkotások nagyobb kőre, kavicsra, aszfaltra. A víz fontos üzeneteink hordozója is lehet. Gyűjtsünk egy kívánság- vagy fogadalomhordozót, például egy fadarabokat, faleveleket vagy fakérgeket, írjuk rá fogadalmunkat vagy kívánságunkat, és bocsássuk a vízre.

 

#4. Játék a földdel

Építsünk kőtornyot! A figyelmet és az egyensúlyérzéket is fejleszti a toronyépítés, hiszen a különböző formájú kövekből csak úgy lehet torony, ha mindegyiket a középpontjához igazítva helyezzük el. Igazi meditációs, figyelemlekötő vízparti játék a gyerekeknek a homokvárépítésen túl. Ha szeretnénk egy kis önismeretet, beszélgetést is a játékba vinni, az egyensúly kapcsán kérjük meg a gyerekeket, hogy írjanak egy papírra csupa jó dolgot, ami az életükben van, egy másikra pedig a rossz dolgokat. Vajon egyensúlyban vannak egymással? Ha a rossz van túlsúlyban, vajon hogyan lehetne egyensúlyba hozni?

A kövekkel való játék közben a gyerekek biztosan találkozni fognak néhány földön/földben élő élőlénnyel. Mi az a rovar? Hány lába van? Vajon mindegyiknek van szárnya? Mit esznek? Mennyi idő kell, hogy a hernyóból pillangó legyen? A Buki Nature rovarvizsgáló készlet segít megtanulni mindent a rovarok életéről, főbb jellemzőikről.

És végül mi lesz a tűzzel? A tűzzel bizony nem játsszunk!

 

A játékok forrása: Tátrai Vanda: Mindennel, ami él, beszélni tudjak! – Meseterápia és természetművészet gyerekeknek a természethez való kapcsolódás segítéséért