2019. május 1.

Majális régen és ma: 4 retro majálisos játék, amit gyerekeink is imádni fognak + édesség recept!

Majális régen és ma: 4 retro majálisos játék, amit gyerekeink is imádni fognak + édesség recept!

 

Sokat változott a világ, vele együtt pedig a május 1-je is, mióta felnőttünk, és gyerekeink lettek. Aki még volt úttörő, az emlékszik a nagy vonulásokra, aki már nem, az inkább a vásári forgatagra gondol vissza nosztalgiával. A május 1-je akkori hangulata teljes egészében sajnos már nem teremthető meg újra, mégis a meséken és a nosztalgiázáson túl számos elemét feleleveníthetjük a gyerekeink számára

Ha szerencsénk van, ezzel az 5 játékkal a mai napig találkozhatsz a majálisokban, de ha nem szeretnéd, hogy a szerencsén múljon, inkább készítsd el a játékok házi verzióját az otthoni majálisotokhoz!

 

Céllövölde

Vásárok és utcai fesztiválok elengedhetetlen helyszíne volt (és sok helyen még most is az) a céllövölde, ahol játékpuskával (olykor játéknyíllal) kellett eltalálni a polcon lévő játékokat, és ha sikerült, gazdagabbak lettünk egy plüssel. Nyilván mindig a legjobb játékot volt a legnehezebb eltalálni, sőt rossz nyelvek szerint nem is lehetett, mert hiába találtad el, a játék úgy oda volt ragasztva a céllövölde hátfalához, hogy kisebb csoda lett volna, ha leesik. Ha céllövöldét már nem is találunk egykönnyen, készíthetünk mi magunk is egyet gyerekünk játékaiból. És amire még szükségünk lesz: egy Nerf Elite Rough Cut szivacslövő, vagy egy szivacstöltényes puska, amivel célba találhatnak a gyerekek. Ha sikerült, kínáljunk fel nekik kuponokat, amelyeket beválthatnak valami apróságra.

Lengőteke

Tekejátékot is készíthetünk házilag, ha nem szeretnénk a gyerekeket a vásári forgatagba vinni. Egy faágra kössünk fel egy fagolyót (tekét), alá pedig állítsunk fel 9 bábut, majd jelöljük ki a kezdővonalat. A játékosnak innen kell a tekét meglendíteni úgy, hogy a bábukat hátulról találja el. Ha nincs kedvünk a tekéhez, jojózni is megtaníthatjuk a gyerekeket, hiszen az is egy vérbeli majálisos játék. Ezzel a YoYoFactory modellel a kezdő trükköket tudjuk elsajátítani. A csomag tartalma egy haladó csapágy, ami sokkal hosszabb és gyorsabb pörgési időt eredményez, amivel a komolyabb trükköket is megtanulhatjuk, vagy saját trükköket hozhatunk létre.

Hordólovaglás

Nem bátorítunk senkit arra, hogy házilag készítse el ezt a komplexebb szerkezetet, de jó szívvel emlékszünk vissza a hordólovaglás nevű játékra. Ti próbáltátok már? Eredetileg francia ügyességi játék volt, amely jó egyensúlyérzéket kíván. A hordót a lábakra helyezett fatörzsre húzzuk, a játékos pedig igyekszik meglovagolni a hordót anélkül, hogy közben lecsúszna róla. A gyeplőként használható kötéllel a játékosnak a megadott célig, a fatörzs végéig kell húznia magát előre.

Karikadobó

A népszerű karikadobó játék során karikákat kell rádobni különböző értékű fa rudakra. A játékot az nyeri, aki több pontot gyűjt. A karikadobálás könnyen megoldható úgy is, ha egy botot szúrunk le a földbe, és arra próbáljuk rádobálni a karikákat. Nehezítésképp egyvonalban is leszúrhatunk rudakat, a legtávolabbi rúdra dobott karika ér a legtöbbet. Ha nincs karikánk, ping-pong labdát is dobálhatunk különböző alakzatokban elhelyezett poharakba. Az győz, aki mindegyik pohárba bele tudja dobni a labdát.

Édes élvezetek

A majális nem az önmegtartóztatásról szól. Bár a cukros csemegék fogyasztása nem túl egészséges, május 1-jén tehetünk kivételt. Gyerekkorunk majálisának kihagyhatatlan csemegéi voltak a vattacukor, a medvecukor, a kókusz szelet, a törökméz, az ilyen-olyan mazsolával töltött csokis drazsék. Ezek a finomságok sose mennek ki a divatból. Sütiket persze otthon is készíthettek például a Play-Doh Színes sütik gyurma készletével!

Ha pedig igazi vásári édességre vágytok otthon, íme egy recept hozzá!

Vásári kókusztekercs

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 3 dl rétesliszt
  • 30 dkg kristálycukor
  • 30 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg vaj
  • 2 dkg hollan kakaópor
  • 3/4-ed üveg mandulaaroma (akár el is hagyható)
  • kevés kókuszreszelék

„Csomómentesre keverjük a lisztet, tejet és a cukrot, akár robotgéppel is. Állandó keverés mellett nagyon sűrűre főzzük a masszát (akkor jó, amikor már alig tudjuk keverni, olyan sűrű). Ezt is végezhetjük akár robotgéppel is.Még forrón hozzáadjuk a vajat és homogénre keverjük, majd ezután a kókuszreszeléket is hozzáadjuk. Arra figyeljünk, hogy a kókusz aprószemű legyen, különben a massza nyújtás közben törni fog. A kész masszát megfelezzük, majd a felébe belegyúrjuk a kakaóport is és elfelezzük. A fehér masszát is két részre osztjuk. Ha szeretnénk, az egyikbe gyúrhatunk mandulaaromát is.Előkészítünk két ív sütőpapírt, aminek a mérete 42*38 cm-es. Az egyikbe az egyik fehér masszát tesszük, a másikba az egyik barnát és félbe hajtjuk a sütőpapírt, majd a két lap között kinyújtjuk a fehér és barna masszát a sütőpapír nagyságára (kb 21*19 cm-es). Kihajtjuk a lapokról a sütőpapírt, majd a papír segítségével a fehéret rátesszük a barnára és óvatosan feltekerjük. Kevés kókuszreszelékkel megszórjuk, majd becsomagoljuk és másnapig hűvös helyre tesszük. Ebből az adagból 2 rúd lesz. „Másnap kissé srégen felszeljük és kínáljuk.” (Forrás: receptneked.hu)

Boldog majálisozást kívánunk!