2019. április 25.

5 kortárs mese, amely segíti a gyerekek érzelmi fejlődését

 

5 kortárs mese, amely segíti a gyerekek érzelmi fejlődését

 

 

Ma már számos kutatás bizonyítja, hogy a mesék óriási pszichológiai előnyökkel járnak minden korosztály számára. Beszélnek a gyerekekhez, irányítják és segítik őket abban, hogy megértsék a valós élet kérdéseit. A mesék segítenek tisztázni a gyerekek érzéseit, és teljes mértékben elismerik nehézségeiket, ugyanakkor megoldásokat javasolnak a problémáikra.

 

Egy újabb kutatás azt is megállapította, hogy ha az anyák érzelmesebb történeteket mesélnek múltbeli tapasztalataikról, akkor az segíti a gyerekek érzelmi készségeinek fejlődését. Vagyis saját meséket is alkothatunk a való élet történéseiből, nem feltétlenül kell mindig a klasszikusokhoz nyúlnunk. Amire figyelnünk kell, hogy a felmerülő konfliktusokra mindig kínáljunk megoldást. Ha pedig inkább rábíznánk ezt a feladatot másokra, akkor válasszunk ezek közül a kortárs mesék közül, melyek racionális, mindennapi helyzeteket mutatnak be, és segítenek a legkisebbeknek életük olyan nagyobb kihívásainak kezelésében, mint például az óvodába járás, iskolakezdés, a kortársakkal való konfliktusok, vagy egyszerűen csak lélekfrissítőként hatnak egy fárasztó nap után:

 

Bartos Erika: Bogyó és Babóca az óvodában

Bogyó és Babóca történetei mindig sikert aratnak a gyerekeknél, gyakorlatilag lehetetlen velük mellé lőni. A legjobb választás, ha a gyerekünk hamarosan óvodás lesz, mert felkészíti őt a változásra, az óvoda világára. A mesesorozat csaknem valamennyi figurája szerepel ebben az Úton az oviban társasjátékban. Hintázzatok Baltazárral, szedjetek mogyorót Mókus Regővel! Ha ügyesen dobtok és szerencsétek van, a sok erdei kaland után ti érhettek elsőnek az óvodába! Az egyszerűen érthető, mégis izgalmas játék remek szórakozás a Bogyó és Babóca mesék kis barátainak.

Dániel András: Egy kupac kufli

Egy kufli sok mindenre hasonlít, és semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az. Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető. Van kicsi, van nagy. Van kövér és van sovány. Jönnek-mennek, sosem tudni, honnan hova...” Ők tehát a kuflik, akik a könyv első meséjében letelepednek egy elhagyatott réten, egy se nem túl kemény, se nem túl puha, éppen megfelelő kupacban. Szeretnek például hempergőzni és futkorászni, csakúgy nézni a naplementét és heverészni – és a vadmarcipánt sem vetik meg! Dániel András bumfordian humoros és kedves meséit az ovisoknak ajánljuk, de a szüleik is jókat fognak kuncogni olvasás közben! Ráadásul társas verziója is van. Remekül fejleszti a memóriát, a logikai érzéket és a szövegértési képességet 3 éves kortól a Kuflinyomozók együttműködő társasjátéka, amelyben a gyerekeknek meg kell találniuk a kulfik elveszett holmiját, illetve mesélést követően a tettes összes tulajdonságkártyáját. A Kuflikupac kártyajáték pedig arra is lehetőséget ad, hogy a gyerek egyedül vagy akár társaságban játsszon.

Marék Veronika: Törd a fejed, Boribon!

A Boribon-könyvek lassan 3 évtizede hódítanak hazánkban. Boribon foglalkoztató füzetében Boribon kalandjaira ismerhetnek rá a gyerekek, és sok-sok érdekes készségfejlesztő feladatot csinálhatnak meg Marék Veronika mackójával. A változatos színező, pontösszekötő, különbségkereső feladatok mellett olyanokat is találunk, amelyek a jobb-bal megkülönböztetését, a vonalvezetést, egyszerű formák rajzolását is segítik. Helyet kaptak kreatív feladatok is füzetben, ahol a gyerekek öltöztethetik fel Annipannit, vagy éppen kitalálhatják, hogyan rendezik be a kuckójukat.

Berg Judit: Maszat játszik

Berg Judit első gyerekkönyve, a Hisztimesék elsöprő sikert aratott, noha olyan kényes nevelési kérdésről írt, mint a hiszti. Az igazi hírnevet a 2007-es Év Gyermekkönyve díjat elnyerő Rumini hozta meg, a fordulatos, izgalmas, szellemes, kitűnően megírt, letehetetlen kalandregény, a csavargóból hajósinassá lett, szeretnivaló, bátor és agyafúrt kisegér, Rumini főszereplésével. A Maszat sorozat első kötetében két mese olvasható Maszatról, a kisfiúról, és legjobb barátjáról, Hóchócról. Megtudhatjuk, miért érdemes kölcsönadni a motort a játszótéren, és azt is, hogy kik bújnak el tavasszal a kiskertben.

Julia Donaldson-Axel Scheffler: A Graffaló

A Graffaló egy író és egy drámaíró közös gyermekkönyve, amely 13 millió példányban kelt már el Európában, és számos gyermekirodalmi díjat nyert, sőt egy Oscar-díjas animációs filmet is készítettek belőle. Graffaló története három és hét éves korú gyerekeknek szóló, rímekbe szedett mese, mely egy egér sétájával kezdődik, aki útközben számos veszélyes állattal találkozik (róka, bagoly, kígyó), akik minden bizonnyal szívesen megennék a kis állatot, és meg is hívják az otthonukba, ám az egér minden ajánlatot ravaszul visszautasít. Azt mondja, azért, mert barátjával, egy graffalóval vacsorázik, egy szörnyű teremtménnyel, akinek kedvenc étele épp az aktuális állat. Az egér maga is megdöbben, amikor kiderül, hogy Graffaló létezik, és ő is egérhúsra áhítozik… A történet egyébként egy kínai népmese alapján készült. Remek választás a gyerekek szorongásainak és félelmeinek kezeléséhez, az önbizalom erősítéséhez.

Nektek melyik a kedvenc kortárs gyerekmesétek?