2019. április 15.

A „Da Vinci-kód” - 10 játék a tudomány nevében!

  A „Da Vinci-kód” - 10 játék a tudomány nevében!

 

1452. április 15-én született Leonardo da Vinci itáliai polihisztor, aki festő, tudós, mérnök volt egy személyben. Zsenialitásáról többek között az is árulkodik, hogy 8-10 évesen írta meg a világ egyik legtitokzatosabb irományát, a Voynich-kéziratot, amely olasz szavak díszesen megrajzolt anagrammáiból áll, és máig számtalan tudós dolgozik azon, hogy megfejtse az írás üzenetét.

 

Azonban nem csak da Vincit érdekelte a tudományok világa, hanem a mai napig a legtöbb gyereket is, hiszen maga a világ felfedezése is felér egyfajta tudományos kísérletezéssel. Ma már léteznek olyan tudományos játékok, amelyek a játék fejlesztő hatásai mellett tanítják is a gyerekeket. Azonban ezt véletlenül sem kötelező jellegűen teszik, sőt a gyerekek észre sem veszik, hogy tanulnak a játék közben. A tudományos játékok fejlesztik a fantáziát, a gondolkodási folyamatokat, a logikateremtést.

Leonardo da Vinci születésnapjának alkalmából mutatunk néhány olyan tudományos játékot, amelyekkel a gyerekek érdeklődési területeik és életkoruk szerint játszhatnak önfeledten úgy, hogy közben a játékkal töltött idő észrevétlenül tanulóidővé is válik:

Kis fizikusoknak

A Kosmos fizika tudományos játék készletével a gyerekek megtehetik az első lépést a fizika titokzatos világában - száguldó modelleket építhetnek, megtudhatják azt, hogy csigák segítségével hogyan duplázhatják meg az erejüket. A készletben található alkatrészekkel munkagépet, erőmérőt és erőátviteli gépet építhetnek. Sőt azt is megtudhatják, hogyan dolgoznak a laboratóriumi centrifugák. A Kosmos Elektromosság tudományos játékkal a gyerekek biztonságos kísérleteket végezhetnek az elektromossággal. Megismerkedhetnek az alapvető elektromos kötésekkel, áramkörökkel és kísérletezhetnek velük. Tranzisztorok, ellenállások, kondenzátorok és diódák beépítésével építhetnek időzítőt, riasztót és páratartalom érzékelőt. Megtudhatják, hogy hogyan készíthetnek kondenzátor beépítésével irányjelzőt vagy időmérőt.

Eltökélt kémikusoknak

A Kosmos Kémia világa tudományos játékkal a gyerekek egyszerű és világos kísérletekkel megismerhetik a kémia titokzatos világát. Számtalan kémiai kísérletet végezhetnek, miközben érdekes kémiai reakciókat figyelhetnek meg. Választ kaphatnak különböző kérdésekre, például megtudhatják, hogy mitől pezseg a pezsgőtabletta, vagy láthatatlan tintával titkos üzeneteket írhatnak. Ha mindez nem lenne elég, kémiai labor is válhat a gyerekszobából a Kosmos kémia labor tudományos játékával, persze csak biztonságosan!

A készlettel a gyerekek egyszerű kísérleteket végezhetnek a hétköznapokból, számtalan kérdésre választ kaphatnak és sok érdekes dolgot felfedezhetnek. A biztonságos kísérletek során megismerkedhetnek a kristályokkal, festékekkel, gázokkal, savakkal és az alapvető laboratóriumi eszközökkel.

Mi rejlik egy esőcseppben?

A világ megismeréséhez tartozik a szemmel nem látható dolgok felfedezése is. A Kosmos mikroszkópja 12-18-szoros nagyító lencsével rendelkezik, a mikroszkóp képének nagyítása 96-tól 750-szeres. A megvilágítás változtatható tükörrel, vagy saját beépített lámpával és különböző színű színszűrőkkel. A gyerekek választ kaphatnak arra, hogy milyen élőlények nyüzsögnek egy esőcseppben, és milyen titkok rejtőznek a házi porban. A mikroszkópba nézve egy egészen új világ tárul a gyerekek szeme elé. Hasonlóan izgalmas felfedezést nyújt a Creativ Kids Tudományos szett 3 az 1-ben, amely három különböző készletet tartalmaz: Kristály növesztés, Keress kincseket, és Vulkán kísérleteket, amelyeket 8 év feletti gyermek könnyen el tudnak végezni. A Kristály növesztés készlet segítségével több különböző színű kristály kialakulását követhetjük nyomon. Egyszerű lépésekkel a gyerekek számára is könnyen kivitelezhető kísérlet, amely során egy kb. 7 – 10 cm nagyságú csillogó kristály alakul ki. A Keress kincseket készletben lévő homoktömbből 6 db valódi, színes követ tudunk kivésni a régész eszközök segítségével. A Vulkán készlettel pedig kicsiben egy vulkán kitörését tudjuk előidézni és megfigyelni.

David Attenborough után szabadon

A természet rengeteg felfedezni valót tartogat a gyerekek számára. A Melissa & Doug pillangótávcsőjével valóban közelről tud tanulmányozni távoli tárgyakat. A távcső számtalan boldog percet és örömet fog okozni egy 3-5 éves korú gyereknek, emellett fejleszti a megfigyelő képességét, és ösztönzi őt arra, hogy a lakásból kimozdulva a szabadban töltse idejét. A Melissa & Doug bogármegfigyelő házában pedig bogarakat vizsgálhatnak anélkül, hogy a kis élőlényeknek bármiféle bántódásuk esne, hiszen a lyukacsos drótháló levegőt biztosít a számukra. A kis bogárházikó új utakat nyit gyermeked és az egész család számára a környezetünk felfedezése felé.

Az emberi szervezet csodálatos világa

Da Vinci is odavolt az emberi szervezetért, ezért a test megismerésére embereket és állatokat boncolt. A 16. század elején egy firenzei kórházban orvosok jelenlétében jelen volt egy boncolásnál, sőt rengeteg vázlatot is készített a műveletről. A gyerekek is sok érdekességet megtudhatnak az emberi test működéséről. A 4M emberi szervek készletben az emberi szervezet belsejét tudják megtekinteni, bepillantást nyerhetnek a tüdő működésébe, és az agyat is megvizsgálhatják. A szem fénytörését egy kis összehajtható dobozon keresztül modellezhetik le, az összerakható sztetoszkóppal meghallgathatják saját szívverésüket. Ovisok is megismerhetik az emberi test lenyűgöző felépítést a T.S. Shure mágneses öltöztető szett tároló táska segítségével, melyben a barátságosan illusztrált anatómiai részeket a megfelelő csontvázra kell helyezniük, miközben ügyességük és megfigyelőképességük is fejlődik.

Titeket melyik tudományterület érdekel a leginkább?