2019. április 12.

„Ha nagy leszek, űrhajós leszek” - 4 űrkalandos játék és 7 izgi tény gyerekeknek!

„Ha nagy leszek, űrhajós leszek” - 4 űrkalandos játék és 7 izgi tény gyerekeknek!

 

„Tűzoltó leszel s katona! Vadakat terelő juhász!” – ha a vers néhány évtizeddel később született volna, a vadakat terelő juhász helyett biztosan bekerült volna az űrhajós mint álomhivatás a versbe, hiszen minden kisfiú – és megkockáztatjuk, hogy a legtöbb kislány is – ábrándozik arról, hogy ha nagy lesz, űrhajós lesz.

 

Április 12-én ünnepeljük az Űrhajózás Világnapját, melynek célja, hogy megmutassa az űrtudomány és a technológia fontos hozzájárulását a fenntartható fejlődési célok eléréséhez, az államok jólétének növekedéséhez, valamint a világűr békéjének fenntartásához. A világnap azért esik erre a napra, mert 1961. április 12-én Jurij Gagarin szovjet űrhajós elsőként repült az űrbe. Ez a történelmi esemény nyitotta meg aztán az utat az űrkutatásnak az egész emberiség javára.

A legfiatalabb asztronauta

Gherman Titov 25 éves volt 1961-ben, amikor a szovjet Vostok2 űrhajóval 17-szer kerülte meg a Földet. Mivel a NASA még sosem küldött huszonévest az űrbe (a legfiatalabb űrhajósuk Sally Ride volt 32 évesen), jelenleg Titov a legfiatalabb asztronauta az űrhajózás eddigi történetében. Azonban sokan eljátszottak már a gondolattal, mi lenne, ha gyereket is küldenének az űrbe. Az biztos, hogy nem lenne képtelenség, ugyanis André Michalopoulos 11 éves volt, amikor 1908-ban egyedül elvezetett egy repülőgépet.

Az űr végtelensége minden gyereket ámulatba ejt, minden gyereket kíváncsisággal tölt el az ismeretlen. Ezért jó, ha felkészülünk a kérdéseikre, és a játékok segítségével megfogható közelségbe hozzuk számukra a határtalan univerzumot. Ha máshogy nem is, de képzeletben elutazhatunk a világűrbe ennek a néhány érdekességnek és játéknak köszönhetően:

 

  • Tudtad? Már Gagarin előtt is küldtek földi élőlényeket a világűrbe. Az első állatok, akik elhagyták a Föld légkörét, gyümölcslegyek voltak – rajtuk vizsgálták meg, hogyan hat a szervezetre az űrutazás, ugyanis a gyümölcslegyek jobban hasonlítanak az emberhez, mint azt gondolnánk!

 

Játéktipp

Nem lehet elég korán kezdeni – már a másfél évesek is játszhatnak űrhajóst a WOW Ronnie, a rakétájával. Az űrhajón található fogantyú meghúzásakor motorzúgásra emlékeztető hangot hallhatunk, és a rakéta is rezegni kezd. A visszaszámlálást a rakéta hasán lévő kis ablak segítségével tudjuk követni. A rakétatető gombnyomással nyitható, így betekintést nyerhetünk a pilótafülkébe is.

 

  • Tudtad? II. Albert volt az első majom 1949-ben, aki az űrbe repült. Ő egy rézusz majmocska volt, egy ázsiai majomféle. Albertet az American V2 rakétával lőtték fel, és 83 mérföldre távolodott el a Földtől.
  • Tudtad? 1957 novemberében a híres orosz Lajka kutya volt az első emlősállat, akit kilőttek az űrbe. Lajka a Sputnik 2 nevű űrhajón utazott, és bár szegény soha nem tért vissza a Földre, küldetése segített a tudósoknak abban, hogy meglássák, vajon az emberek képesek-e túlélni az űrutazást.

 

Játéktipp

„Houston, van egy kis jelmezünk!”. Gyermekeid garantáltan a fellegekben fognak járni, ha beleugranak ebbe a Melissa & Doug űrhajós szerepjáték jelmezbe, felhúzzák az ezüstös kesztyűket, valamint a csillogó sisakot. Még egy névtáblát is tartalmaz a játék, melyre a büszke asztronauta felírhatja nevét. És ha egy másik kis asztronautához kerül az öltözet, akkor egyszerűen töröld le a táblára írt nevet és írd rá az új űrhajósét! Ez a tartós anyagból készült jelmez elsősorban 3-6 éves korosztály számára ajánlott egy igazi űrhajós küldetéshez, legyen az a ház másik sarkában egy új galaxis felkutatása, vagy egy űrhajó vezetése, esetleg egy „egyszerű” űrséta.

 

  • Tudtad? 1959-ig mind az amerikai, mind az orosz tudósok azon versenyeztek, ki tud űrhajót küldeni a Holdra, végül az oroszok győztek. Azonban a Luna 2 űrszondájuk akkora sebességgel csapódott a Holdba, hogy egy asztronauta biztosan az életét vesztette volna, ha a hajón ül, így végül nem az oroszok lettek az elsők, akik a Holdra értek.
  • Tudtad? 1961-ben Gagarin volt az első ember az űrben, aki 2 órával az indulás után már landolt is a Földön ejtőernyővel, mert a Vostok 1-et úgy tervezték, hogy darabokra essen földet érése után.

 

Játéktipp

Kik értenénk a legjobban az űrhajózáshoz, ha nem a Star Wars hősei!? Meneküljetek biztonságos helyre a LEGO Ellenállás oldali Teherszállító gondolával! Nyissátok fel a pilótafülkét, ültessétek be Finnt és Rose-t, és indulás! Ha a hőseink bajba kerülnek, indítsuk el a motort, és célozzunk a korongvetővel, vagy fordítsuk el a kormányt, és lőjünk a rugós ágyúkkal! Űrbéli kalandokhoz a LEGO Star Wars Hósiklóját is választhatjuk

  • Tudtad? Az első ember a Holdon Neil Armstrong, majd Buzz Aldrin volt 1969. július 20-án. Leszállásuk utáni első szavuk ez volt: „a Sas leszállt”. Űrhajójuk, az Apollo 11 összesen 250 ezer mérföldet repült a Holdhoz. Egy évvel később az Apollo 13 egy meghibásodás következtében soha nem ért a Holdra, de a legénység életben maradt. Az Apolló 4., 5. és 6. missziója azonban sikeresen landolt az égitesten, és egy holdjáró kocsit is használhattak, amelynek maximális sebessége csupán 8 perc/óra volt.
  • Tudtad? A 70-es években már elkezdődtek a Mars expedíciók. Az USA űrkutatási célja, hogy 2025-ig embert küldjön egy aszteroidára, 2030-ra pedig a Mars bolygót is meghódítsuk.

 

Játéktipp

Az űrhajózás nem egyszerű kaland, hanem tudomány! A Brainbox tudományok társasjátékából többek között az űrről is tanulhatnak a 7-11 éves gyerekek, de olyan fontos témákról is, mint az élet körforgása, a fény, a mágnesesség, az egészséges növények, vagy akár az emberi test. A játékot egy tapasztalt általános iskolai tanár fejlesztette, azzal a céllal, hogy több képességi szinten is tanítson a tudományokról, és közben szórakoztató legyen! A kihúzott kártyán szereplő témáról minél több információt kell megjegyezni 10 perc alatt, majd dobni a kockával, és helyesen felelni a kérdésre, míg le nem peregnek a homokórán a szemek. 

 

A legtöbb asztronauta, aki részt vesz majd a jövő izgalmas űrutazásaiban, ma még csak gyerek. Lehet, hogy Te leszel a következő?