2019. április 3.

A mosolygás és a nevetés 5 pozitív hatása

A mosolygás és a nevetés 5 pozitív hatása

A mosolygás és a nevetés a legjobb eszköz a pozitív, vidám, boldog hangulat, az optimizmus megteremtéséhez, reménnyel és életszeretettel ajándékoz meg minket.

A mosolygás előnyei

Egy indiai orvos és a Hahota Jóga mozgalmának megalapítója, Dr. Madan Katraia azt mondja, „a nevetésnek nemcsak a mentális jóllétünkre van hatása, de fizikai előnyökkel is jár”. De melyek ezek?

Lássuk néhányat:

#1. A mosoly erősíti az immunrendszert

A pszichoneuro-immunológusok kimutatták, hogy a negatív érzelmek gyengítik az immunrendszert, míg a pozitív érzelmek erősebbé teszik azt. Dr. Lee Berk a kaliforniai Loma Linda Egyetem professzora szerint a nevetés segíti az ölősejtek számának szaporodását, és növelni az antitestek szintjét a szervezetben.

#2. A mosoly csökkenti a stresszt

A mosoly és a nevetés a szervezet stresszhormon, kortizol szintjét csökkenti, és az agyból az endorfinok áramlását váltja ki, ami ellazítja az egész testet, és növeli a testi és lelki jó érzetet. A nevetés a szorongás, a harag, a frusztráció és a depresszió ellenszere, hatékonyan hozzájárul a jó alváshoz is.

#3. A mosoly és a nevetés erősíti a hasi szerveket

Egy nagyobb hahotázás egészségesebbé teszi a belső szerveket is azáltal, hogy oxigénnel gazdagítja a keringést, segítve a nyirokrendszer tisztulását, erősítve légző rendszer izmait és szerveit.

#4. A mosoly és a nevetés a kardió edzés hatékony formája

Dr. William Fry, a kalifornia Stanford Egyetem professzora szerint a nevetés egy egész testes tapasztalat, ezért 1 perc nevetés felért 10 perccel az evezőgépen.

#5. Egy mosoly segít másokon is

Ha ennyi pozitív hatása van a jókedvnek, vajon mi történik akkor, ha együtt nevetünk? Tegyünk egy próbát, és készítsük el Magyarország első mosolyvideóját! Mit kell ehhez tenned?

  1. Posztolj egy videót gyermeked egyik örömteli pillanatáról
  2. Oszd meg a videót bármelyik közösségi oldalon #mosolychallange hashtaggel. Ha részt szeretnél venni a nyereményjátékban, akkor használd a #jatektenger hashtaget is
  3. A posztban hívd ki 3 ismerősödet a challange-re
  4. A #mosolychallange-ben való részvétellel támogatod a Mosoly Alapítványt és a gyerekeket (részletek a www.mosolychallange.hu weboldalon)
  5. A kiposztolt videót küldd el a mosoly@mosolychallange.hu E-mail címre

A videó elküldésével részt vehetsz a mosolychallange nyereményjátékban (10 x 5 000 Ft. értékű utalvány, amit a Játéktenger Webáruházban lehet felhasználni Június 30-ig.

A videókat felhőn keresztül, illetve a közösségi oldal linkjének elküldésével is megoszthatjátok velünk. A lényeg, hogy küldjetek nekünk E-mailt, csak így tudtok benevezni a nyereményjátékra.

Egy jóízű nevetés

Az élet tele van meglepetésekkel és kihívásokkal. Egy mosoly, egy jóízű nevetés ingyenes terápiás eszköz, amely segít egy boldog és pozitív családi környezet kialakításában, sőt akár a hosszan tartó betegségben szenvedő gyerekek gyógyulásában is. A Mosoly-terápiák célja, hogy a gyerekek képesek legyenek feldolgozni a betegségük okozta traumát, készek legyenek a kórházi kezelések befogadására, lélekben megerősödve, feszültségmentesen vágjanak neki a testi gyógyulás folyamatának.

Hogyan mosolyogjunk többet?

  • Mosolyogj akkor is, ha nincs okod rá: Az agyunk nem ismeri fel a különbséget hamis és valódi mosoly között, ezért minél többet mosolyogsz akár magadban, annál nagyobb valószínűséggel derülsz jó kedve, és fogsz spontán módon is mosolyogni, nevetni.
  • Nézz vicces filmeket, előadásokat.  Ez egy kiváló módja annak, hogy minél több humort engedjünk az életünkbe. Kerüljük a negatív híreket, tv-programokat.
  • Tölts minél több időt a barátaid társaságában. A boldog, szórakoztató, optimista emberek „fertőzőek”, átragad róluk a sok vidámság, ráadásul tudat alatt is utánozni fogjuk viselkedésmintáikat.
  • Vedd körbe magad gyerekekkel: Mint már említettük, minden ember jókedvűen születik, egy kisgyerek naponta akár 400-szor is felnevet. Ha a jókedv tényleg ragadós, lehetetlen rosszkedvűnek lenni a gyerekek társaságában!