2019. március 7.

"A tündérek már a spájzban vannak" – Ezt 4 kulcsterületet fejlesztik a My Fairy Garden tündérkertjei!

My Fairy Garden Tündérek

A mai városi ember egyre kevesebb időt tölt a természetben, és egyre kevesebb mesét olvas. Pedig mindkettő alapfeltétele az egészséges testi és lelki fejlődésnek. A My Fairy Garden ezt a két területet kapcsolja össze: egy kis természetet csempész a gyerekszobába, miközben a tündérmesék világába repíti a gyerekeket.

A Bambi-szindróma

Számos ökológus és pszichológus mutatott rá arra, hogy a gyerekeknek sajnos már fogalmuk sincs arról, milyen is a természet valójában, ezért a saját, megélt élmények helyett rajzfilmek alapján, elnagyoltan és stilizáltan képesek csak leírni az érintetlen természetet. Ennek oka nemcsak a modern létforma, a technológia térhódítása, hanem a társadalom természethez való hozzáállása is. Sok helyen még mindig tiltják a fűre lépést, egyre több fát vágnak ki, és csökken a városi zöldterületek mérete is. Sok szülő félti a gyerekeiket a természettől, arra nevelve őket, hogy ne érjenek hozzá a növényekhez, ne menjenek be a bokrokba, ne sarazzák össze magukat. Pedig épp a természetjárás, természetben való tartózkodás hiánya az, amitől félteni kellene gyermekeinket – hívta fel a figyelmet Richard Louv amerikai író-publicista Last Child in the Woods (Az utolsó gyermek az erdőben) című bestsellerében. Szerinte a Bambi-szindróma okolható olyan, manapság már a gyerekeket is sújtó népbetegségekért, mint az elhízás, a stressz, a hangulati zavarok, az iskolai teljesítménycsökkenés vagy a hiperaktív figyelemzavar. 

Természet a szobámban

Mi felnőttek szobanövényekkel próbáljuk betölteni ezt az űrt a hétköznapjainkban. Ezek ugyan pozitív hatással vannak a gyerekeinkre is, de nem biztos, hogy felkelti az érdeklődésüket a természet, a kertészkedés, a zöldkörnyezet tudatos óvása, gondozása iránt. A My Fairy Garden viszont olyan virágzó, élő és lélegző kertecske, mini ökoszisztéma, amely segítségével a gyerekek átélhetik a kertészkedés örömét, és közben megtanulják, hogy a környezetünket óvni, a természetünket gondozni kell. A My Fairy Garden lehetőséget teremt arra, hogy a gyerekek egy egészen új és biztonságos szinten fedezhessék fel a természetet, rácsodálkozzanak a növekvő növényekre, és olyan csodálatos élő minikerteket, fantáziavilágokat alkothassanak már 4 éves koruktól, amelyekre méltán büszkék lehetnek.

 

A My Fairy Garden Tündérkertek számos kiegészítővel kaphatók, hogy a tündérek kényelmesen érezzék magukat saját otthonukban. A My Fairy Garden Virágcserép házikó szettje például tartalmazza a virágmagokat, nekünk csak földet kell hozzá beszerezni, hogy a gyerekek megteremthessék saját tündérvilágukat. Az unikornisokat szerető gyerekeknek külön öröm, hogy a My Fairy Garden virágos ház szett mellett My Fairy Garden unikornis szett is kapható; a varázslatos egyszarvú különleges tájakra repítheti el hátán tündérgazdáját. A külön csomagban kapható My Fairy Garden tündérek pedig akár egy valóságos kertben vagy balkonon is elhelyezhetőek a virágok közé kerti játékra csábítva ezzel a kicsiket; a csomagban lévő felcsíptethető pillangóval és hajcsattal pedig igazi tündérnek érezhetik magukat a kislányok is.

Mindezeken kívül a My Fairy Garden még ezeket is tudja:

#1. Fantáziafejlesztés szerepjátékok révén

A My Fairy Garden Tündérkertek kis lakói olyan fantázialények, amelyek gyarapítják a gyerekek képzeletét, és lehetővé teszik, hogy különféle történeteket, meséket játsszanak el velük. A tündérekkel való szerepjátékok során a gyerekek képzeletük segítségével eljátszhatják, játékos formában újraalkothatják életük konfliktusait, kapcsolatait, így kijátsszák magukból a feszültségeket, csökkentik a negatív élményekhez fűződő szorongást.

#2. Kertészkedés és finommotoros képességek

A kertészkedés az egyik legtermészetesebb módja a finommotorika, a szem-kéz koordináció fejlesztésének. A magocskák összecsippentése, megfogása elszórása, elvetése, a talajba egyengetése, locsolása mind-mind remekül fejleszti az ujjacskák ügyességét, egyben a fókuszálás, koncentrálás képességét is.

#3. Gondoskodás és felelősségtudat fejlesztése

A gyerekek megfigyelhetik, ahogy a kis növények napról napra egyre nagyobbra nőnek, és ez felelősségvállalásra, gondoskodásra tanítja őket. Első kézből tapasztalhatják meg, mi történik, ha rendszeresen locsolják a kertet, és mi történik, ha nem. Játékos formában szerezhetnek tapasztalatokat arról, hogy a náluk törékenyebbek, gyengébbek ápolásra, gondozásra szorulnak.

#4. A játék és a természet öröme

A My Fairy Garden szettjeiben rossz időben is becsempészhető a természet a gyerekszobába. A játék örömtevékenység, mely egyben feszültségcsökkenést, megkönnyebbülést is eredményez. A természettel vagy a természetben való játék pedig olyan élményt nyújt, amely hosszú távon meghatározza a gyerekek egész személyiségét.

 

Ti szoktatok együtt kertészkedni? Látogassatok el a www.myfairygarden.hu weboldalra és tudjatok meg még többet a tündérekről.