2019. március 5.

Több, mint fura ragacs – A Slime-őrület, és ami mögötte van

A gyerekek odáig vannak érte, a felnőttek kétkedve figyelik, vajon mi lehet a rajongás oka. Olvass tovább, és értsd meg, mi van a Slime-őrület hátterében, és miért érdemes beengedned az otthonodba ezt a fura „lényt”!

Egy kis slime történet

 

A nyúlós nyálka ötlete már a 70-es években megfogant. A Slime (magyarul nyálka) játékot az 1976-ban fedezték fel és vezették be a játékpiacra. A Slime már ekkor nem toxikus, viszkózus, nyálkás és különféle színekben (főleg zöldben) pompázó guárgumiból készült, és az évek során különböző variációi is megjelentek – bizonyos szettek például már tartalmaztak gumi rovarokat, szemgolyókat, férgeket, vagy épp filmkaraktereket. A siker oka valószínű az volt, hogy a nyúlós, nem mindennapi állagú dolgok mindig is izgatták az emberek, legfőképpen a sci-fi írók fantáziáját, egyszerre töltötték el őket borzongással, undorral és kíváncsisággal – több földönkívüliekről szóló filmben az idegenek bizarr, nyálkás idegen anyagként jönnek a földre, és hódítják meg a világot (lásd például az Invázió című film). Az idegen civilizációból származó zselékkel ellentétben azonban a So Slime-oknak teljesen biztonságos az összetételük, alga alapú, természetes, boraxmentes zseléből készülnek.

A gyerekek kedvence

A So Slime Csináld Magad szettjeivel a gyerekek szuperkönnyen elkészíthetik saját ragacsaikat. Ehhez nem kell mást tenniük, csak összekeverni a port a vízzel, belehinteni csillámport, konfettit, alaposan megrázni a shakerben, és máris kész van a színes, fényes, csillogó, nyúlós trutyi. A gyerekek rakhatnak bele meglepi figurákat is. Ezután nincs más dolguk, mint tapogatni, nyomkodni ide-oda nyújtani ezt a furi anyagot, esetleg ijesztgetni vele a többieket. A So Slime-ot 5 éves kortól minden gyerek és kamasz imádni fogja, hiszen a szettek csajos és fiús színekben is kaphatók, sőt a NickelOdeon-os slimeok a színüket is váltani tudják, és a sötétben is foszforeszkálnak, vagy akár lufi is fújható belőlük.

Egy kis tudomány

 

Egészen egyértelmű tehát, miért imádják a gyerekek ezt a fura, nyálkás anyagot. Egyrészt szemtanúi lehetnek annak a kémiai folyamatnak, ahogyan két teljesen más természetű anyag egy harmadikká változik, ráadásul nagyon nagy élvezet, hogy mindezt ők keverik ki magunknak egy shakerben vagy a 2018-as Ország Játéka közönségdíj győztes So Slime Factory segítségével. Másrészt minden gyerek imádja a bizarr állagú dolgokat, nem véletlen, hogy a gyurma mindig örök klasszikus marad. A NickelOdeon Slimeok instabil állagának köszönhetően kézbe fogva könnyedén szétnyúlik, mozog, és bár nem formázható, mint egy gyurma, mégis ide-oda nyújtható, gombolyítható, gyúrható, stb. Harmadrészt nemcsak vicces közösségi játékoknak adhat alapot, de akár kézműves foglalkozások része is lehet, ha kreatívan felhasználják a slime-okat.

A gyerekeknek biztosan megéri! De a szülőknek is?

 

Mindez szép és jó, de vajon mi előnyük származik nekünk, felnőtteknek abból, ha beengedjük ezt a „fura lényt” az otthonunkba?

 

  • Tiszta marad a lakás - Nos, az első és legfontosabb, hogy pl. a Vattacukros Slime-al termékekkel a gyerekek úgy készíthetnek nyálkát, hogy nem marad ragacs és rendetlenség utánuk. A So Slime-ok nem hagynak olajos, ragacsos nyomot a felületeken.
  • Leköti a figyelmüket - A készletek szórakoztatóak és egyszerűek, a gyerekek pedig imádni fogják ezt a nyálkás anyagot, amely akár az otthoni és az iskolai művészeti és kézműves foglalkozások egyik kedvencévé is válhat!
  • Fejleszti az érzékelést, a finommotoros képességeket - A So Slime egyedi textúrája különleges érzékszervi élményt nyújt a számukra, lehetővé teszi, hogy a kezükkel manipuláljanak, megváltoztassanak anyagokat. A gyerekek szabadon kísérletezhetnek a masszával, gyurmázhatják, nyújthatják a tér minden irányába!
  • Elűzi a stresszt – A játék önmagában is stresszoldó tevékenység, de a So Slime a stresszlabdák funkcióját is betöltheti.  A különleges állagú anyagot kézben fogva, nyomkodva, matatva megnyugszik az idegrendszer.
  • Fejlődik a memória és a kreativitás - Már a tudomány is bebizonyította, hogy a nyomkodás által fejlődik a memória, ugyanis a jobb kézfej összeszorításával nő az idegi aktivitás az ellenkező agyfélteke frontális lebenyében. A bal kézfej összeszorításával pedig a kreativitás serkenhető, sőt akár a teljesítmény is.

 

Téged is magával ragadott már a Slime-őrület?