2019. március 1.

TOP 5 játék, amely fejleszti a gyerekek figyelmét

TOP 5 játék, amely fejleszti a gyerekek figyelmét

 

 

Neked is gondot okoz lekötni a gyerekedet? Nem szeretnéd, ha a különféle elektronikus kütyük vonnák el a figyelmét a klasszikus gyerekjátékok helyett? -  A kérdések megválaszolásához figyelembe kell vennünk a gyerek életkori sajátosságait, és olyan játékokat kell választanunk a számára, amelyek elég vonzóak ahhoz, hogy hosszabb időre is lekössék a figyelmét.

 

Hogyan működik a gyerekek figyelme?

 

A gyerekek figyelme egymástól jól elkülöníthető fázisokban fejlődik. Csecsemőkorban még nem várható el, hogy a baba hosszabban figyeljen, egy-egy babajáték is csak rövidebb időre köti le, hiszen ilyenkor még a tárgy megismerése a fő cél. A babák egy éves korukra már átlagosan 10-15 percet is tudnak egyfolytában figyelni, de ez nagyban függ a személyiségüktől, aktivitási szintjüktől, és magától az aktivitástól is. Óvodáskorban a gyerekre az önkéntelen figyelem a jellemző, vagyis arra figyel, ami ingerli (pl. zaj, mozgó tárgyak, szokatlan ingerek, stb.). Az automatikus figyelem gyakorlás által alakul ki, a gyerek 3-6 éves korában 20-25 percig tud szándékosan koncentrálni valamire, figyelme egyre inkább irányíthatóvá válik. Mire eléri az iskolás kort, akár már 25-35 percet is képes egyhuzamban figyelni.

 

A gyerekek figyelmének fejlődését számtalan módon támogathatjuk, például azzal, ha csökkentjük körülöttük a túl sok ingert, állandóságot teremtünk az életükben, biztosítjuk számukra a megfelelő alvásidőt, sokat tartózkodunk friss levegőn, és megkeressük azokat a tevékenységeket, játékokat, amelyek igazán lekötik őket.

 

Mi 5 ilyen játékot gyűjtöttünk össze most nektek:

 

#1. Vizuális figyelem

A vizuális figyelem fejlesztésére remekül használhatóak a különböző párosító, memóriafejlesztő játékok, vagy amikor a gyerekeknek egyforma képeket, alakzatokat kell összepárosítaniuk. A Melissa & Doug mágneses bújócska háza 3 éves kortól remekül fejleszti a gyerekek vizuális figyelmét: a bújócskázós játék során ki kell találniuk, melyik állat lehet az ajtó mögött. A játék segítségével a gyerekek többet is megtudhatnak az állatokról, miközben memóriájuk és finommotorikus képességeik is fejlődnek.

#2. Auditív figyelem

A zörejek, hangok, beszéd hallgatása, egy megbeszélt jelre, szóra való taps, koppantás, dobogás az auditív figyelmet fejleszti. A Melissa & Doug hangos puzzle játékban a megfelelően elhelyezett hangszer hangja tisztán felcsendül a beépített hangszórón keresztül, köszönhetően a táblába szerelt fényérzékelők szenzoroknak.

#3. Figyelem terjedelme

A figyelem terjedelmének növelésére minden olyan játék alkalmas, amelyben egyszerre több dologra, szempontra, tulajdonságra is figyelniük kell a gyerekeknek. A Melissa & Doug Szín-, forma- és méretfelismerő, válogató játéka a figyelem terjedelmének fejlesztése mellett a matematikai alapok elsajátítását segíti. A játék színes, kiváló minőségi fa építőelemei akár egymásba is illeszthetőek.

#4. Koncentráció

A koncentráció, összpontosítás egy olyan tartós figyelem, amikor egy bizonyos dologra összpontosítunk, a többi ingerhatást pedig figyelmen kívül hagyjuk. A Melissa & Doug gyöngyfűzője kiválóan fejleszti a finom motorikus képességeket, a kézügyességet, a szem-kéz koordinációját, a vizuális észlelést, az alakzatok felismerésének képességét, és nem utolsó sorban a koncentrációt.

#5. Figyelem tartóssága

A figyelem tartóssága azt mutatja meg, mennyi ideig vagyunk képesek figyelmünket egy tárgyra, jelenségre fókuszálni. A figyelem e jellemzőjét számos tényező befolyásolja, például az inger változatossága vagy monoton jellege, érdeklődésünk, a szervezet általános izgalmi és éberségi állapota, feladattudatunk és természetesen a már említett életkori sajátosságok is.  A figyelem tartósságának fejlesztéséhez tehát olyan játékot kell kiválasztanunk, amely megfelel ezeknek a szempontoknak, passzol az életkorhoz és az egyéni tulajdonságokhoz is. Színezni majdnem minden gyerek szeret, ezért ez a tevékenység kiválóan alkalmas a figyelem tartósságának fejlesztésére. A Melissa & Doug 3D-s színezője biztosan hosszabb időre is az asztalhoz köti a gyerekeket, hiszen a 3D-s szemüveg segítségével a rajz egy csapásra térhatásúvá válik.

A te gyereked figyelmét mi köti leg a legjobban?