2019. február 25.

Élményalapú tanulás: Az 5 legjobb játék 5-7 éves gyerekeknek

Élményalapú tanulás: Az 5 legjobb játék 5-7 éves gyerekeknek

 

Iskola előtti időszak

 

Az iskola előtti időszak minden gyerek és felnőtt életében kritikusnak számít, hiszen ezek az évek alapozzák meg majd a későbbi iskolai teljesítményt. A gyerekek egyre ügyesebben használják a kezüket, egyre jobban mozognak. Figyelmük kitartóbbá válik, képesek lesznek hosszabb időre is elmélyülni a játékokban. Gondolataikat egyre tisztábban fogalmazzák meg, megértik a dolgok összefüggéseit, képessé válnak összetett történtetek megértésére is. Személyiségük formálódik, cselekvéseik önállósodnak.

 

Fejlődő készségek

 

A gyerekek készségei maguktól is fejlődnek, ezért ne terheljük meg őket rengeteg különórával. Az azonban fontos, hogy olyan játékokkal támogassuk az iskolára való felkészülést, amelyek lekötik őket, élményt adnak, és egyben fejlesztik képességeiket is.

Lássuk ezeket a készségeket, de előtt nézzétek meg a Melissa & Doug márka bemutatkozó filmjét:

 

#1. Stabil kezek

Míg az ovi elején inkább a spontán mozgások vannak túlsúlyban, óvodáskor végére kialakulnak a tudatos, célirányos, akarati mozgások. A kéz finommozgásának fejlődése szempontjából nagyon fontos a rendszeres gyurmázás, rajzolás, stb. Mindezek mellett remekül betöltheti fejlesztő funkcióját a Melissa & Doug Suspend egyensúlyi, ügyességi játéka, amelyben drótokat kell egymásra akasztani úgy, hogy azok stabilan tartsák egymást, anélkül nehogy szétessen a belőlük készült építmény. A játék a családot is összehozza, remek alkalmat nyújt a beszélgetésre, ezért fejleszti a szociális képességeket, amelyek szintén nagyon fontosak ebben a korban.

 

 

#2. Számtanulás játékosan

A klasszikus abakusz remekül fejleszti a számolási készséget óvodáskorban. A gyöngyök rúdon való elcsúsztatásával könnyeden, vizuálisan is megértik a gyerekek a számokat és a számolási alapelveket, felfedezik a különböző mintákat és színeket. A formaberakó játékként is használható Melissa & Doug iskolabusz játékával a nagyobbak megismerhetik a számok birodalmát és gyakorolhatják a számolást.

Melissa & Doug Fa jármű, Számos formarendező iskolabusz

#3. Gyöngyfűzés

A gyöngyfűzés nemcsak a finommotoros képességeket fejleszti, de a kombinatív képességeket is, hiszen a gyerekek megtanulhatnak különböző rendszerezési lehetőségeket. Ehhez a gyöngyfűző játékhoz különböző mintakártyák is tartoznak – ezek alapján kell a gyerekeknek a gyöngyöket a fából készült rudakra húzniuk. A fokozatosan nehezedő feladatok a finommotoros készségen túl a felismerő és párosító készséget is fejlesztik.

Melissa & Doug Fa készségfejlesztő játék, Gyöngysorépítő

 

#4. Rajzolj vízzel

Az iskolaérett gyerekeknek már tudniuk kell bizonyos alapformákat lerajzolni, emberi érzelmeket megjeleníteni. A rajzolás ráadásul nagyon fontos önkifejező eszköze is az óvodáskorú gyerekeknek; sokszor egy rajzban mondják el nekünk érzelmeiket, gondolataikat a világról. A legjobb, ha ebben a korban többféle anyagot is kipróbálnak – ceruzát, vízfestéket, krétát, sőt akár vizet is! A Melissa & Doug vízzel rajzolós játékaiban a gyerekek paca és maszatolás nélkül festhetnek egy vizes filctollas színezővel. Amint a lapokat víz éri, előtűnnek a színek, a száradásukkal pedig eltűnik a festék, így újra ki lehet festeni a képeket. A játék javítja a finommotoros készséget, fejleszti a korai írás-olvasást, valamint a tárgyak vizuális megkülönböztetésének képességét.

Melissa & Doug Kreatív játék, Rajzolás vízzel, állatok

#5. Kísérletező tanulás

A kreativitás fejlesztésének szempontjából nagyon fontos az úgynevezett kísérletező tanulás, mely során a gyerekek sokféle lehetőségeket próbálhatnak ki. Erre legalkalmasabbak azok a „félkész eszközök”, amelyeket a gyerekek maguk egészíthetnek ki. A Melissa & Doug kristályos karkötőkészítőjével a kislányok maguk készíthetik el csillogó karkötőjüket egy útmutató alapján, és ők döntik el, hogyan rakosgatják fel a kristálydarabokat a karkötőre.

Melissa & Doug Ékszerek, Kristály karkötő készítő szett

A gyerekek a legjobban cselekvés közben tanulnak, és nem száraz ismereteken keresztül. Minél több érzékszerv aktivizálódik a játék során, minél több problémahelyzetet kell megoldaniuk, annál többet kamatozhatnak majd a játékok fejlesztő hatásaiból.

 

Ti melyik játékot próbálnátok ki legszívesebben?