2019. február 11.

Tech- kontra klasszikus játékok: 5 előny, amivel csak a hagyományos játékok rendelkeznek

Tech- kontra klasszikus játékok: 5 előny, amivel csak a hagyományos játékok rendelkeznek

 

Bár manapság egyre népszerűbbek az okoseszközökön játszható tech játékok, interaktív gyerekjátékok, számítógépes játékok, a klasszikus játékok bizony rendelkeznek olyan "szuperképességekkel”, amelyeket a technológia talán még évszázadokig nem fog utolérni…

 

Egy felmérésben a szülők több mint 60%-a állította azt, hogy gyerekük rendszeresen játszik érintőképernyős készülékekkel, és egyre kevésbé foglalkoztatják őket a babák, a társasok és egyéb hagyományos játékok. A kutatás szerint az érintőképernyők jelenleg elsődleges játéktevékenységnek számítanak. Nem csoda, hiszen a kutatók azt is megállapították, hogy a gyerekek 70%-a találkozik a saját otthonában okostelefonnal, 55%-uk pedig tablettel, sőt 36%-uk saját eszközzel is rendelkezik.

Forrás: i.dailymail.co.uk

A gyerekek ugyan gyakran tanulás céljából használják az okoseszközöket, de elsősorban játszanak rajtuk. Szintén a felmérésből derült ki, hogy a szülők 32%-a gondolja azt, hogy a mobil eszközökön játszható játékokat soha nem szabad a fizikai játéktermékekkel azonos kategóriába helyezni.

 

Ma már alig van olyan készségfejlesztő játék, amelynek ne lehetne virtuális párja, a gyerekek akár a képernyőt nyomkodva is játszhatnak például formaegyeztető játékokat, mégis teljesen más élményt nyújt, ha a gyerek a kezébe foghatja a kockát és manipulálhat vele. Ráadásul a klasszikus játékoknak számos olyan előnyük is van, amelyekkel a virtuálisak talán soha nem fognak rendelkezni. Nézzünk is néhányat!

 

 

#1. Érzékszervi észlelés

A látás, hallás, szaglás, ízlelés és a bőrérzékelés veszi fel a környezetből érkező információt, majd továbbítja azt az idegrendszer felé. A gyerekek érzékszervi tapasztalás útján tanulnak, ezért is imádják a különféle textúrájú anyagokat. A taktilis, vagyis tapintásos észlelés révén képesek lesznek különféle tárgyak azonosítására, az alak, méret, súly megállapítására – ez később olyan készségek fejlődésében is fontos lehet, mint a matematikai gondolkodás. A készség fejlődését kiválóan támogatják például az olyan formarendezők-toronyépítők, mint a Melissa & Doug Fa készségfejlesztői, ahol különböző színű, alakú formákat rakosgathatnak össze a gyerekek. A mobilos játékok ezzel szemben csupán a vizuális vagy auditív érzékelés fejlesztésére alkalmasak.

 

#2. Manipuláció, szem-kéz koordináció

A kezeket és ujjacskákat elsősorban nem képernyők nyomkodására „tervezték”. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy ezek a testrészek hozzájuk tartoznak, sőt akár befolyásolni is lehet velük a körülöttük lévő környezetet. A tanulási folyamat során a gyerekeknek össze is kell tudniuk hangolni a szem és a kéz mozgását, hogy később írni, olvasni tudjanak, vagy akár el tudjanak kapni egy labdát. E készségek fejlesztésére valók például a Montessori tornyok, a különféle puzzle-k, színezők, formakirakók, vagy a fűzős játékok. A szem-kéz koordinációs képesség, illetve a finommotoros készség fejlesztésének kreatív módja a Melissa & Doug mágneses horgászó játéka is, mely során egy mágneses „horgászbot” segítségével kell kihalászni 10 vízi állatot, majd pontosan visszahelyezni őket a helyükre.

 

#3. A nagymozgás fejlődése

Több tudományos kutatás is rámutatott már a tech játékok és az elhízás kapcsolatára. Nem csoda, hiszen ezek a kütyük több órára is a székhez láncolják a gyerekeket. Pedig elengedhetetlen, hogy a kúszás, mászás, járás, futás, ugrálás a gyerekek mindennapi játéktevékenységének alapvető részei legyenek. A nagymozgások fejlődését remekül tudják támogatni a játszótéri játékok, vagy az olyan ügyességi játékok, ahol az egyensúly megtartása a cél.

 

#4. A fajátékok varázsa

A plasztik mobileszközökkel szemben a fajátékoknak számos előnyük van. Természetesek, így nem kell félnünk a káros anyagoktól, stimulálják a gyerekek érzékszerveit, nehéz őket eltörni, nem esnek le belőlük kis éles darabok, ezért babák számára ideálisak. Nem utolsó sorban behozzák a gyerekszobába a természetet: a Melissa & Doug madáretetőjét például a gyerekek maguk szerelhetik össze, díszíthetik ki, majd tehetik ki a madaraknak az erkélyre vagy a kertbe.

 

#5. A virtualitás nem készít fel valós élethelyzetekre

A gyerekek tanulásának fontos része, hogy leutánozzák a felnőttek hétköznapi tevékenységeit. Ezért nagyon fontosak azok a játékok, amelyek úgymond piciben rekonstruálják a felnőttek világát. A Melissa & Doug konyhai szettje remek szerepjátékot nyújt arra, hogy a gyerekek leutánozhassák a valós életben használt konyhai helyzeteket, mosogassanak, megterítsenek, miközben fejlődik kommunikációs és együttműködési készségük is. Egy virtuális „mosogatás” aligha képes ilyen élményt nyújtani!

 

Tech vagy nem tech? Ti melyik játéktípusra teszitek le a voksot?