2019. február 4.

Színezd ki a világot! A TOP 5 színező játék

A gyerekek már egész kicsi koruktól kezdve imádnak színezni,

 

mindegy, hogy az egy papírlapra történik vagy épp –  a szülők legnagyobb „örömére” – a falra. A színezés azonban nemcsak örömforrás a számukra, de rengeteg előnyük is származik belőle. A ceruzával, zsírkrétával való manipuláció például fejleszti a kézírást, a szem-kéz koordinációt, a koncentrációt. Színezés közben a gyerekek megismerik a vonalakat, a perspektívákat, a színeket, az alakzatokat és a formákat, azonosítani tudnak mintákat. Színezés közben fejlődnek motoros készségeik, nagymozgásaik is, kreatívabbak lesznek, sőt önbizalmuk is növekszik, hiszen egy színező feladatlap teljesítése önbecsülést ad nekik. Az egészen picik új szavakat és mondatokat sajátíthatnak el színezés közben. Nem utolsó sorban pedig a színezés révén türelmet tanulnak, és kikapcsolódnak, ezért az őket érő stresszt is könnyebben tudják kivédeni.

 

 

A színezés rendkívül sok előnye és persze a gyerekek öröme miatt érdemes minőségi színezőket választanunk. Ezért összegyűjtöttük az 5 legjobb színező játékot, amit a gyerekek biztosan imádni fognak:

 

#1. Színezz időre!

 

A Speed Colors társasjáték egy rendhagyó színező, amely ötvözi a memóriajátékot a társasok versenyszellemével és a színezés örömével! A képzőművészek jól tudják, hogy a festés nem mindig kedvtelésből történik, vannak olyan helyzetek, amikor mihamarabb el kell készülni az alkotással egy kiállításra vagy egy megrendelő-műgyűjtő kérésére. A Speed Colors társasjátékban is valami hasonló történik – először meg kell jegyeznünk a kihúzott kártya színes oldalán lévő képet, majd meg kell fordítanunk a kártyát, és a rajta lévő fekete-fehér képet úgy kell kiszíneznünk, ahogy a másik oldalán van, mégpedig a lehető leggyorsabban. Mivel a kártyák száma véges, és egy idő után ismétlődnek, ezért Speed Colors kiegészítő csomagot is érdemes vennünk a társashoz, amely 12 új színezhető feladatkártyát, valamint 6 további filcet tartalmaz törlőszivaccsal.

 

 

#2. Színezd meg a teret!

 

A Melissa & Doug színezőjében színkódok alapján tudják a gyerekek kiszínezni a fehéren hagyott képrészleteket. Ebben persze nem lenne semmi újszerű, csakhogy ehhez a színezőhöz jár egy 3D-s szemüveg is, amellyel az alkotás rögtön térhatásúvá válik: a melegebb színek – a narancs vagy a piros – előre jönnek a térben, míg a hideg színek – például a kék vagy a zöld – optikailag hátrább kerülnek. Míg a Speed Colors színező társasjáték főleg a memóriát fejleszti, addig ez a színező a finommotors képességeket, ezért ovis korban különösen ajánlott.

 

 

#3. Egy nem hagyományos puzzle-játék

 

Egy puzzle, amit a kirakás után ki is színezhettek! A 18 színes zsírkrétát tartalmazó Puzzle színezővel a gyerekek kreatívan részt vehetnek a játékkészítés folyamatában, hiszen a puzzle képet végül ők fogják megszínezni. Persze a sorrend akár meg is fordítható úgy, hogy először a darabkákat színezik ki, és csak utána rakják össze a képet – így persze szinte garantálható, hogy végül egy egészen avantgárd alkotás fog megszületni!

 

 

#4. „Graffiti” a csempére, ha anyu is engedi!

 

Nincs olyan írott vagy íratlan szabály, hogy kizárólag csak papírlapra lehet színezni. A gyerekek ezt persze tudják, mi felnőttek viszont – nyilvánvaló okokból – nem akarunk erről tudomást venni. A gyerekek a szappankrétákkal azonban a csempét is nyugodtan kiszenezhetik fürdés közben, igazi freskókat festhetnek a fürdőszobába, sőt akár „tetoválhatnak” is velük a bőrre. Aggodalomra semmi ok, a szappankréta bármilyen felületről könnyen lemosható, nem hagy nyomot.

 

 

#5. Színező tekercs

 

Ez egy igen praktikus kis eszköz, amit simán magunkkal vihetünk bárhová, ráadásul több gyerek is elfoglalhatja magát vele, hiszen a színező lap 300x42 cm-re kihúzható. A színező tekercsek ráadásul tematikusak, ezért a gyerekek közben játékosan tanulhatnak a dinókról vagy a farmon élő állatokról.

 

Végül pedig ne feledjük, hogy a színezés nem korhatáros. Ti, felnőttek szoktatok még színezni?